Δεκάδες εκατομμύρια για την ενεργειακή αναβάθμιση των μεγαλύτερων νοσοκομείων
Την ενεργειακή αναβάθμιση των μεγαλύτερων δημόσιων νοσοκομείων δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας σε κρατικά κτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες οι διοικήσεις σε περίπου 15 νοσοκομεία θα προχωρήσουν στη διενέργεια διαγωνισμών για την υλοποίηση έργων τα οποία θα αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτήρια στα οποία στεγάζονται.
Οι επενδύσεις στα νοσοκομεία αποτελούν ένα από τα πολλά βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχων που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, η εκπόνηση του οποίου ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2019, η κατανάλωση ενέργειας στο σύνολο των κτηρίων της χώρας, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 2007 από την ΕΕ, θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 38% έως το 2030.
Τα έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων κρατικών νοσοκομείων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, αναμένεται να κοστίσουν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Αθήνα, μεταξύ των νοσοκομείων τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι το ΚΑΤ, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με 4,2, 5,7 και 3,7 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Αντίστοιχα έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν στο άμεσο μέλλον στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Σε σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το κόστος των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, σε 4,4 εκατομμύρια ευρώ στο νοσοκομείο Ιωαννίνων και σε 4 εκατομμύρια ευρώ στο νοσοκομείο της Λάρισας.
Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες έχουν καθυστερήσει σημαντικά, δεδομένου ότι η πρόσκληση για τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2018.
Μέχρι στιγμής οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων είναι μηδενικές. Αυτό σημαίνει ότι οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη αναδόχων θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να έχουν απορροφηθεί τα κονδύλια έως το τέλος του 2023 όταν και εκπνέει η προθεσμία για την αξιοποίηση των πόρων της υφιστάμενης προγραμματικής περιόδου.
Ο στόχος για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα έτη, δεδομένου πως οι κτιριακές υποδομές παράγουν το 75% της συνολικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα.
Στην Ελλάδα, το 40% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας παράγεται από κτήρια, τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ρύπων. Τα κράτη μέλη, βάσει της οδηγίας περί ενεργειακής αποδοτικότητας του 2017, θα πρέπει να ανακαινίσουν τουλάχιστον το 3% της συνολικής επιφάνειας των δημόσιων κτιρίων.
Ο λογαριασμός για τη θέρμανση, την ενέργειας και την ψύξη των δημόσιων υποδομών στην ΕΕ ανέρχεται σε 47 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η μείωση του ενεργειακού κόστους θεωρείται μείζονος σημασίας καθώς θα απελευθερώσει πόρους, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει την υγεία των πολιτών.