ΔΝΤ: Βελτιωμένη πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2022
Ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από το 2021, προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ, όσον αφορά στη μεθεπόμενη χρονιά, εκτιμώντας- προφανώς- ότι (και) η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο για να πατήσει γερά στα πόδια της.
Στην Έκθεση του για την Ευρώπη, το Ταμείο εκτιμά ότι μετά το φετινό σοκ του -9.5%, οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2021 θα «τρέξουν» με 4,1%, αλλά δίνοντας ένα ακόμα στοιχείο, πέρα από τα όσα συμπεριέλαβε στο World Economic Outlook, που δημοσιεύθηκε προ ημερών, τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης στο 5,6% το 2022.
Οι ειδικές προβλέψεις για την Ευρώπη είναι σε κάθε περίπτωση «γκρίζες», αν όχι «μαύρες». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Alfred Kammer, πέρα από την απώλεια 240 χιλιάδων ανθρώπων, εκατομμύρια άλλοι ασθένησαν, υπέστησαν αναταράξεις στην εργασία τους και στην καθημερινότητα τους. Η οικονομική επίπτωση του κορωνοϊού ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της Ευρώπης να βυθίζεται κατ' εκτίμηση με ρυθμούς 7% φέτος, χωρίς βέβαια να συνυπολογιστούν οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, με τα τοπικά ή γενικά lockdowns.
Η εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι το 2021 η Ευρώπη θα «τρέξει» με 4,7%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι θα απέχει 6,3 ποσοστιαίες μονάδες από τις προ πανδημίας προβλέψεις. Πρακτικά, η Ευρώπη θα έχει χάσει περί τα 3 τρισ ευρώ και μεγάλο μέρος αυτών των απωλειών δεν θα ανακτηθούν μεσοπρόθεσμα.
Ως προς τις ενδεδειγμένες κινήσεις των εθνικών κυβερνήσεων, το ΔΝΤ επιμένει ότι τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να αποσυρθούν πρόωρα, αλλά ότι την κατάλληλη στιγμή θα πρέπει οι διαθέσιμοι πόροι να είναι στοχευμένοι και προσανατολισμένοι στο μετασχηματισμό της οικονομίας. Ειδικά όσον αφορά στην απασχόληση, τα προγράμματα, που έχουν τώρα στο επίκεντρο την προστασία των θέσεων εργασίας, θα πρέπει να κατευθυνθούν στην υποστήριξη των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων επανακατάρτισης.
Το Ταμείο κρούει καμπανάκι κινδύνου και για τις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι θα σημειωθεί αύξηση των «κόκκινων» δανείων κι ως εκ τούτου οι τράπεζες με τους μετόχους τους θα πρέπει να αναπτύξουν μια στρατηγική αύξησης κεφαλαίων μεσοπρόθεσμα.