Ισχυρή ζήτηση για το 15ετές - Στο 1,17 το επιτόκιο

NEWSROOM
ομόλογα

Υψηλή ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τη σημερινή επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε ποσά 16,75 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,17% (Mid Swap συν 125 μονάδες βάσης). Το δημόσιο θα αντλήσει 2 δισ. ευρώ.

Η χώρα έχει ήδη αξιοποιήσει τις αγορές χρέους τέσσερις φορές φέτος, αντλώντας συνολικά 10 δισ. ευρώ. Με την σημερινή έκδοση των 15ετών ομολόγων, μαζί με την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ το Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. ευρώ από SMP/ ANFA) εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 38 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ότι από το συνολικό ποσό, τα 15,7 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται κυρίως από προηγούμενες εκταμιεύσεις του ESM, αποτελούν το λεγόμενο σκληρό μαξιλάρι των αποθεματικών, και η εκταμίευση μέρους αυτών προϋποθέτει την έγκριση των επίσημων πιστωτών της χώρας.

Οπως έγραφε νωρίτερα ο Γ. Παππούς, η νέα έξοδος στις αγορές εγίνε σε μια συγκυρία, όπου όλοι οι... πλανήτες είναι ευθυγραμμισμένοι. Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα δεν βγαίνει με το μαχαίρι στο λαιμό. Τουναντίον. Έχοντας καλύψει προ πολλού τις δανειακές της ανάγκες και μάλιστα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, ξανανοίγει το 15ετές του Φεβρουαρίου διαθέτοντας γεμάτο τον κρατικό κουμπαρά με περίπου 37,5 δισ ευρώ, άρα επί της ουσίας επιβάλλοντας η ίδια τους όρους του παιχνιδιού. Επιπλέον, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την παράταση του έκτακτου QE, του περιβόητου ΡΕΡΡ, τουλάχιστον ως το τέλος του 2021 και μάλιστα με περαιτέρω ενίσχυση του κατά 500 δισ ευρώ, δηλαδή στα 1,85 τρισ ευρώ! Τι σημαίνει αυτό, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ΕΚΤ αγοράζει σαν... τρελή κρατικούς τίτλους; Όλο και πιο χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα δεν ήταν αν η Ελλάδα θα βγει στις αγορές ως το τέλος του έτους, αλλά πότε ακριβώς θα γίνει η κίνηση. Και αυτή ακριβώς η στρατηγική φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2021, με τους στόχους να γίνονται, πλέον, πιο ποιοτικοί ως προς τη διάρθρωση του Χρέους. Θεωρητικά οι δανειακές ανάγκες της επόμενης χρονιάς είναι αντίστοιχες με τις φετινές, δηλαδή γύρω στα 7-8 δισ ευρώ, καθώς αναμένονται εισροές γύρω στα 8-9 δισ ευρώ (γύρω στο 1,5 δισ από ANFA- SMP, περί τα 2,5 δισ από το ΕΣΠΑ, άλλα 5 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 1,4 δισ από το SURE), έναντι υποχρεώσεων που θα φτάσουν μάξιμουμ τα 15 δισ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ έχει “χώρο” για αγορές ελληνικών ομολόγων 12- 13 δισ ευρώ, οι εκδόσεις του 2021 αναμένεται ότι θα καλύψουν αυτόν το “χώρο”.

Ο μεγάλος στόχος ήταν και παραμένει, όμως, η ολοκλήρωση της καμπύλης. Η προσπάθεια του ΟΔΔΗΧ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 με την έκδοση 5ετούς, συνεχίζεται βήμα- βήμα και μετά τις super επιτυχημένες εκδόσεις των τελευταίων 18 μηνών, το παζλ μπορεί να συμπληρωθεί την επόμενη χρονιά με μια νέα έκδοση 10ετούς και ει δυνατόν ενός 20ετούς ή 30ετούς ομολόγου. Μετά από αυτό, ο στόχος θα είναι η μεγαλύτερη ρευστότητα κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι νέες εκδόσεις θα κινούνται πάνω από τα 3 δισ ευρώ.

Ο σχεδιασμός καλύπτει και τη μείωση του Χρέους. Ως το τέλος του έτους αναμένεται να “ψαλιδιστούν” οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων κατά 1,2 δισ ευρώ κι έπεται συνέχεια με άλλο ένα “ψαλίδι” 5-6 δισ ευρώ, η εξόφληση 3 δισ ευρώ από το ακριβό χρέος του ΔΝΤ και ει δυνατόν η προεξόφληση άλλων 2,7 δισ ευρώ από τα χρεολύσια του 2022 για τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ