Το όφελος από το πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση εισφορών

NEWSROOM
Το όφελος από το πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση εισφορών
Φωτογραφία: Eurokinissi

Μετά τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, που βρίσκεται στον προθάλαμο της Βουλής, ήρθε η ώρα και για τη διάταξη που «παγώνει» την εισφορά αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στους επιτηδευματίες, στους εισοδηματίες, στους αγρότες.

Το διπλό όφελος για τους εργαζόμενους από τον Ιανουάριο είναι προφανές, ενώ το συνολικό κόστος για τον Προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 1,6 δισ ευρώ, χωρίς, όμως, να συνυπολογιστούν οι απώλειες εσόδων από την εκκαθάριση των δηλώσεων των υπολοίπων, δηλαδή επαγγελματιών, εισοδηματιών, αγροτών, για τους οποίους η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά στα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το καλοκαίρι του 2021.

Κάθε χρόνο βγαίνουν από τις τσέπες των φορολογούμενων περίπου 1,1 δισ ευρώ μόνο για την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία ως γνωστόν έχει ενσωματωθεί στο φόρο εισοδήματος.

Οι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, καθώς ως αυτό το εισοδηματικό όριο δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης.

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει για τα μεσαία εισοδήματα. Για παράδειγμα, μισθωτός των 2.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 576 ευρώ και μισθωτός των 2.500 ευρώ θα έχει όφελος περίπου 1.000 ευρώ, μόνο από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης είναι 1.202 ευρώ- πρόκειται για στοιχεία Ιανουαρίου, δηλαδή πριν το σοκ της πανδημίας- κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ετήσιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται στα 110 ευρώ.

Ο συνδυασμός με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανεβάζει ακόμα περισσότερο το όφελος για τον εργαζόμενο και είναι ενδεικτικό ότι σε μικτό μισθό 1.500 ευρώ το μηνιαίο όφελος υπολογίζεται σε περίπου 23 ευρώ και στα 320 ευρώ σε ετήσια βάση.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι για τη φετινή χρήση θα έχουν συν τοις άλλοις πολύ μικρότερο φόρο εισοδήματος, μετά την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή του συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ. Για παράδειγμα, επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 25.000 ευρώ, θα έχει όφελος 1.350 ευρώ από το φόρο εισοδήματος κι άλλα 426 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή συνολικά 1.776 ευρώ.

Με προσθήκη της τελευταίας στιγμής, ελάφρυνση θα δουν και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, άρα... εξ αντανακλάσεως και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά θα απαλλαγούν αν έχουν εισόδημα κι από άλλη πηγή. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με αποδοχές 1.200 ευρώ, θα συνεχίσει να έχει από 1/1/2021 κρατήσεις 4,4 ευρώ το μήνα ως εισφορά αλληλεγγύης. Αν το 2020 έχει και εισόδημα 20.000 ευρώ από εκμίσθωση ακινήτων, στην εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης το καλοκαίρι του 2021 ΔΕΝ θα επιβαρυνθεί από την αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης των 176 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ