Αλλαγές στις προθεσμίες για το Ταμείο Ανάκαμψης

AP Images

Στην αναθεώρηση των προθεσμιών για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να γίνει περισσότερο ευέλικτο το χρονοδιάγραμμα του φιλόδοξου προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διευκρινίσεις που έχει στείλει για τις νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κομισιόν έχει διαμηνύσει στα κράτη μέλη ότι δεν είναι υποχρεωμένα να έχουν συνάψει συμβάσεις έως το 2022 για την αξιοποίηση του 70% των κονδυλίων τα οποία θα χορηγηθούν με τη μορφή επιδοτήσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις θα ανέλθουν σε 19,3 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 12,5 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από δάνεια.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 30% των επιδοτήσεων, το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στα κράτη μέλη θα καθοριστεί σε σχέση με την πορεία των οικονομιών το 2020 και το 2021, δεδομένου ότι θα είναι σε συνάρτηση με την εξέλιξη του ΑΕΠ της κάθε χώρας. «Μακάρι να πάει καλά η οικονομία και ας εισπράξουμε λιγότερα», τόνισε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης μιλώντας στο economistas.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, μεγαλύτερη ευελιξία θα ισχύσει και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αναθεώρησης των εθνικών σχεδίων, καθώς τα κράτη μέλη θα έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους περισσότερες από μία φορές υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, η αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων θα μπορούσε να γίνει μόνο μία φορά το 2022.

Για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης και του προσχεδίου που θα υποβάλει με τις προτάσεις της η κυβέρνηση, συζήτησαν την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η υποβολή του προσχεδίου με τις ελληνικές προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου και όχι στις 15 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών είναι σε εξέλιξη.

Στόχος της Κομισιόν είναι να έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των εθνικών σχεδίων έως τον Απρίλιο του 2021. Στη συνέχεια τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα εκταμίευσης ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των πόρων οι οποίοι προέρχονται από επιδοτήσεις.

Οι διαδικασίες που θα εφαρμοστούν για την έγκριση των έργων τα οποία θα ενταχθούν στα εθνικά σχέδια αναμένεται να είναι αυστηρές, καθώς θα υπάρχουν αρκετά στάδια ελέγχου και συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν από τα υπουργεία.

Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να πληρούν αρκετά διαφορετικά κριτήρια. Εκτός από την αναπτυξιακή προοπτική, βαρύνουσα σημασία θα έχει και η περιβαλλοντική διάσταση των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, η οποία θα πρέπει να συνάδει με τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη μέλη θα χρηματοδοτούν τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης με εθνικούς πόρους και στη συνέχεια θα αποζημιώνονται από την Κομισιόν. Υπό αυτή την έννοια, τα έργα που θα εγκριθούν για υπαγωγή στο Ταμείο Ανάκαμψης και δε θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026 θα πρέπει να συνεχιστούν με εθνικά κονδύλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ