Μέτρα κατά των φωτογραφικών διαγωνισμών για τα σκουπίδια

Φωτο: Eurokinissi

Αλλαγές δρομολογούνται στους διαγωνισμούς που θα γίνουν τους επόμενους μήνες για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας με προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα αδιαφάνειας.

Αφορμή για τις αλλαγές στις διαδικασίες αποτέλεσαν καταγγελίες για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση της Κέρκυρας.

Τον περασμένο μήνα η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), μετά από προσφυγή της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, απεφάνθη ότι οι όροι του διαγωνισμού για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κέρκυρα με προϋπολογισμό 44 εκατομμυρίων ευρώ ήταν άκρως προβληματικοί.

Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί η διαδικασία και να δρομολογηθεί η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα με τη διαχείριση σκουπιδιών που έχει το νησί και το οποίο έχει καλυφθεί εκτενώς από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης τα προηγούμενα έτη.

Για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε την απόφαση να συνταχθούν πρότυπα τεύχη δημοπράτησης από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Τα ενιαία τεύχη θα εφαρμοστούν για όλες τις μονάδες απορριμμάτων που θα δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα τους επόμενους μήνες από τους κατά τόπους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρότυπα τεύχη θα είναι έτοιμα σε λίγες ημέρες προκειμένου στη συνέχεια να διεξαχθεί διαβούλευση λίγων ημερών με φορείς της αγοράς και λοιπούς ενδιαφερόμενους.

Έντονη ανησυχία εκφράζουν πηγές της αγοράς για το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα και όχι με σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως τονίζουν, οι μονάδες που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με ΣΔΙΤ όπως στη Δυτική Μακεδονία, τις Σέρρες και την Ήπειρο αποτελούν σύγχρονες και ποιοτικές εγκαταστάσεις.

Επίσης εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν οι ΟΤΑ διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια απορριμμάτων, δεδομένου ότι πρόκειται για σύνθετα έργα.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες μονάδες απορριμμάτων που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα.

Μεταξύ αυτών είναι το εργοστάσιο ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης στη Θέρμη, με προϋπολογισμό περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ και δυναμικότητα 160.000 τόνων ετησίως. Η μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Ως δημόσιο έργο θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό, η οποία θα είναι το μικρότερο από τα τρία εργοστάσια αποβλήτων που προγραμματίζονται στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονάδα στο Γραμματικό θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 80.000 τόνων ετησίως με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό να ανέρχεται σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ.

Ως δημόσια έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι μονάδες απορριμμάτων στη Λάρισα και το Βόλο. Η μονάδα στη Λάρισα θα έχει δυναμικότητα 80.000 τόνων το χρόνο και προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο Βόλο η δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 65.000 τόνους ετησίως με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την ίδια μέθοδο θα γίνει και ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο στην Αχαΐα. Η νέα μονάδα με προϋπολογισμό ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 80.000 τόνων το χρόνο. Η λειτουργία του έργου θα ανατεθεί στον ιδιώτη ανάδοχο για χρονικό διάστημα έως και 10 έτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ