ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος λόγω κατανάλωσης
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανακάμπτει ελαφρά μετά την υποχώρηση του προηγούμενου μήνα και διαμορφώνεται στις 101,8 μονάδες (από 101 μονάδες τον Οκτώβριο), όπως διαπιστώνει το ΙΟΒΕ στα αποτελέσματα Ευρευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον Νοέμβριο.
Η εξέλιξη αυτή προκύπτει κυρίως από νέα βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, που σημειώνει την υψηλότερη επίδοσή της από τον Μάρτιο του 2015, και από τις Κατασκευές που αντισταθμίζουν σημαντική υποχώρηση στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ οι υπόλοιποι τομείς παρουσιάζουν μόνο μικρές διακυμάνσεις.
Συνολικά, ο δείκτης κινείται χαμηλότερα έναντι των καλοκαιρινών μηνών, όμως η επίδοσή του είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός συμβατό με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά την τρέχουσα περίοδο.
Η ανοδική τάση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζεται για πέμπτο μήνα. Εκτός από μεγέθυνση της οικονομίας σε σχέση με την περυσινή βάση, η περίοδος αυτή συμπίπτει με την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής και την είσοδο σε μια νέα περίοδο, όπου γίνεται κατανοητό πως υπάρχουν προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.
Ενόψει μάλιστα των επόμενων εκλογών, προγραμματίζονται παροχές προς τα νοικοκυριά, όπως και άλλες σχετικές υποσχέσεις. Άλλωστε, στο παρελθόν, συστηματικά οι προεκλογικές περίοδοι συνδέονται με βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, οι αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία παραμένουν, ειδικά για τους όρους χρηματοδότησής της μετά τα προγράμματα, όπως και για τις βασικές συνθήκες για ισχυρή ανάπτυξη. Οι αβεβαιότητες αυτές τροφοδοτούνται και από ανησυχίες για το διεθνές περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός δείκτης κλίματος την τρέχουσα περίοδο, κινείται θετικά, αλλά με ασθενή δυναμική και διακυμάνσεις.
Όπως αναφέρει στο economistas.gr ο Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ:
«Η επανάκαμψη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος μετά την υποχώρηση του προηγούμενου μήνα προκύπτει κυρίως λόγω της βελτίωσης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, που είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 3,5 ετών. Φαίνεται πώς η «έξοδος από τα μνημόνια» και ίσως κάποιες από τις βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες παροχές που εξαγγέλλονται τόσο από κυβερνητικό όσο όμως και από αντιπολιτευτικό επίπεδο να έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών για το επόμενο 12μηνο. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι στο επόμενο 12μηνο περιλαμβάνονται αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις και άρα συμμετοχή των πολιτών σε αντίστοιχες διαδικασίες μετά από μακρά περίοδο ηρεμίας, σίγουρα ερμηνεύει μέρος αυτής της βελτίωσης, καθώς με συστηματικό τρόπο στο παρελθόν η προεκλογική περίοδος συνδέεται με βελτίωση, ειδικά του δείκτη αυτού».
Αναλυτικότερα:
-στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν αμετάβλητες, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται.
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, αλλά αντισταθμίζονται από τη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να παραμένουν επί της ουσίας στα ίδια επίπεδα και τα αποθέματα να διογκώνονται.
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και η πρόθεση για αποταμίευση.
Αντιθέτως, στην Ε.Ε., ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώνεται και τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο στην ΕΕ (κατά 0,8 μον., στις 109,6 μον.), ενώ στην Ευρωζώνη παραμένει εν πολλοίς σταθερός (-0,2 μον., στις 109,5 μονάδες). Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, το κλίμα βελτιώνεται τον Νοέμβριο οριακά στη Βιομηχανία (+0,4), παραμένει αμετάβλητο στις Υπηρεσίες (+0,0), το Λιανικό εμπόριο (+0,2) και τις Κατασκευές (+0,0) και επιδεινώνεται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-1,2).
Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης επιδεινώνεται στην Ιταλία (-1,2), βελτιώνεται στην Γερμανία (+0,6) και παραμένει επί της ουσίας αμετάβλητος στην Ολλανδία (+0,1), την Γαλλία (+0,2) και την Ισπανία (- 0,3). Στην ΕΕ, οι περισσότερο επιδεινούμενες προσδοκίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης του κλίματος στο Ην Βασίλειο (-3,1), η οποία αντισταθμίστηκε ως ένα βαθμό από την άνοδο του δείκτη στην Πολωνία (+2,2). Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, καταγράφεται βελτίωση του κλίματος στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές και επιδείνωση στις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η πτώση του δείκτη είναι ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με εκείνη της Ευρωζώνης.
Οι δείκτες οικονομικού κλίματος σε Ε.Ε. και Ελλάδα