Η στρατηγική σημασία των αγωγών φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης

NEWSROOM
Η στρατηγική σημασία των αγωγών φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης
Φώτο: Shutterstock

Το ενεργειακό ινστιτούτο της Οξφόρδης σε έκθεση του κάνει αναφορά για τις προκλήσεις που πρόκειται να δημιουργηθούν από το τέλος του 2019 όταν και θα λήξει η συμφωνία μεταξύ Gazprom και Naftogaz. Η πολιτική ένταση που υφίσταται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε συνδυασμό με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και ΕΕ και που υπάρχουν στην περιοχή δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το μέλλον της αγοράς και αναδεικνύουν την σπουδαιότητα των αγωγών φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το ενεργειακό ινστιτούτο της Οξφόρδης οι νέοι ρώσικοι αγωγοί (Nord Stream 2, Turkish Stream) αναμένεται να λειτουργήσουν μετά το 2020, δημιουργώντας ένα κενό διάστημα που θα είναι αναγκαία μια νέα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε να μπορούν να εφοδιάζονται οι χώρες της Δύσης. Οι πολιτικές εντάσεις όμως που επικρατούν μεταξύ των δυο χωρών μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία εύρεσης αποτελέσματος που μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίο περιορισμό των ποσοτήτων προς τη ΝΑ Ευρώπη. Κάτι το οποίο δεν θα συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως υπενθυμίζει και το ινστιτούτο, είχαν υπάρξει οι κρίσεις το 2009 όταν Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σκόπια αντιμετώπισαν πλήρη διακοπή προμηθειών για 2 εβδομάδες, με Ελλάδα, Ρουμανία και Κροατία να αντιμετωπίζουν μερική διακοπή.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα του Νοτίου Διαδρόμου που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για την μεταφορά του φυσικού αερίου. Από τον Ιανουάριο του 2020 θα μεταφέρεται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το 2020, όταν και θα βρίσκεται σε λειτουργία, οι αρχικές ποσότητες θα είναι 11-13 δις. κ.μ. ετησίως και θεωρείται εφικτή η μεταπώληση ποσοτήτων προς την Ελλάδα και από εκεί σε γειτονικές αγορές.

Παράλληλα ακόμα 1,75 δισ κ.μ. μπορούν να μεταφερθούν προς την Δύση μέσω της πρώτης γραμμής του Turkish Stream, με τον νέο αγωγό Τουρκίας-Βουλγαρίας να αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Όπως υπογραμμίζει το ινστιτούτο ενέργειας της Οξφόρδης «η διαθεσιμότητα αζέρικου αερίου μέσω του ΤΑΝΑΡ προς τη Βουλγαρία και ρωσικού αερίου μέσω του Turkish Stream 1 προς την Ελλάδα, καθώς και οι βελτιωμένες διασυνδέσεις στην περιοχή μπορούν να αποτρέψουν μια κρίση εφοδιασμού. Πάντως, οι χώρες που λαμβάνουν 100% ή σχεδόν 100% του αερίου τους μέσω της Ουκρανίας (δηλαδή οι Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία-Εζεργοβίνη και Σκόπια) μπορεί να επηρεαστούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ