Τα σχέδια για νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων - εργαζομένων
Με το ενδεχόμενο νέων τοπικών περιοριστικών μέτρων να έχει επανέλθει στο προσκήνιο, το οικονομικό επεξεργάζονται ειδικά μέτρα και η φόρμουλα που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των γουνοποιών της Καστοριάς, με ειδική πρόβλεψη στις προδιαγραφές της γ’ φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα πρέπει να θεωρείται οδηγός. Η μια επιλογή είναι να προσαρμοστούν αναλόγως τα υφιστάμενα «εργαλεία» όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, ωστόσο αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναζητηθούν πρόσθετα «εργαλεία» χρηματοδότησης επιχειρήσεων και στήριξης εργαζομένων.
Ενδεικτικό του προβληματισμού είναι ότι αν και η δ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με κονδύλι 600 εκατ. ευρώ, είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο, αρμόδιες πηγές σημειώνουν όλα θα εξαρτηθούν από τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, που ενδεχομένως χρειαστεί να ληφθούν και σε αυτήν την περίπτωση θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ανοίξει η χρηματοδότηση νωρίτερα.
Στάση αναμονής δείχνει να τηρεί το οικονομικό επιτελείο ως προς την ανάγκη πρόσθετων εισοδηματικών ενισχύσεων, για εργαζομένους που μπήκαν, παραμένουν και θα παραμείνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ειδικά σε κλάδους με έντονη εποχικότητα όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αυτό που παρατηρούν αρμόδιες πηγές είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των εργαζομένων αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό ή χαμηλότερες αποδοχές ως μερικώς απασχολούμενοι- τουλάχιστον επισήμως- κι αυτό σημαίνει ότι όντας δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, τα οποία είναι αφορολόγητα, δεν έχουν απώλειες.
Υπάρχουν, όμως κι εργαζόμενοι με υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς, οι οποίοι βρέθηκαν εν μέσω κρίσης να διαβιούν με τα μισά ή λιγότερα από τα μισά. «Θα δούμε πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε αναστολή» σημείωσαν οι ίδιες πηγές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε εξεταστεί η δυνατότητα έκτακτων εισοδηματικών ενισχύσεων μέσω ΚΕΑ, επιδότησης θέρμανσης κ.λ.π. χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» τίποτα.
Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες των κλάδων, που νιώθουν να σφίγγει ο κλοιός των περιοριστικών μέτρων, ζητάνε έκτακτα πρόσθετα μέτρα στήριξης, γι’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες. Οι επιχειρήσεις εστίασης ζητάνε με ορίζοντα εφαρμογής ως το Μάιο του 2021:
- Κατάργηση του οριζόντιου μέτρου του ωραρίου με παράλληλη διάκριση των περιορισμών του ωραρίου με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμών εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων. Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο κι αναγκάζει τον κόσμο, που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά, όπου τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζονται στις πλατείες μετά τα μεσάνυχτα
- Νομοθετική ρύθμιση μείωσης των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων με παράλληλες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες
- Πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κι επιδότηση του μισθολογικού κόστους κατά 50% σύμφωνα με τα πρότυπα Ιταλίας και Γερμανίας
- ΦΠΑ 6% για όλη την εστίαση
- Επιχορήγηση 10% επί του τζίρου του 2019 στις μικρές επιχειρήσεις
- Μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη κατά 50%
- Νέα ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικά επιτόκια
- Κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος
- Σε περίπτωση τοπικών lock down, παράλληλη επιδότηση ιδιοκτητών- εργαζομένων
- Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις
- Προστασία της α’ κατοικίας
- Θέσπιση δικαιοστασίου σε όλη την Επικράτεια. Δικαιοστάσιο (moratorium) είναι η προσωρινή αναστολή εκδίκασης υποθέσεων (κυρίως αστικού και εμπορικού δικαίου) και η αναστολή παραγραφών, προθεσμιών κ.λπ. που νομοθετούνται σε έκτακτες περιπτώσεις.