Ξεκινά ο δύσκολος Χειμώνας
Aπό τη μια, η προστασία της δημόσιας υγείας. Από την άλλη, η στήριξη επιχειρήσεων κι εργαζομένων σε κλάδους, που μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι ετοιμάζονται για έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα.
Τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν ελήφθησαν ελαφρά τη καρδία. Τουναντίον. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι το κλείσιμο καταστημάτων κι επιχειρήσεων στο χώρο της εστίασης και του πολιτισμού αυξάνει την πίεση σε κλάδους που κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.
Η επέκταση του πλαισίου για την ειδική αποζημίωση ως το τέλος του έτους αποτελεί μια πρώτη κίνηση, ωστόσο ουδείς μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι αρκετή για χιλιάδες εργαζόμενους, που έχουν υποστεί δραματική μείωση του εισοδήματος τους εδώ και μήνες, όπως επίσης για μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που πήραν μια μικρή μόνο ανάσα τον Αύγουστο. Οι φορείς των πλέον πληττόμενων κλάδων τουρισμού- εστίασης, κάνουν λόγο για επερχόμενο τυφώνα.
Το πρόωρο κι άδοξο τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν είναι γεγονός, φέρνοντας πιο κοντά την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων στήριξης. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και τον «καλό» Αύγουστο, διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 4.539.902 επιβάτες, δηλαδή 55,7% λιγότεροι σε σχέση με το 2019 όπου είχαν διακινηθεί 10.238.414 επιβάτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τουριστικές εισπράξεις. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΠΟΞ, για τη Χαλκιδική, μιας από τις περιοχές που βίωσαν τη «βουτιά» των επισκεπτών αλλά και το πρώτο κύμα των νέων περιοριστικών μέτρων: από τα 540 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν τα 380, το Σεπτέμβριο θα είναι ανοιχτά τα 200, ενώ τον Οκτώβριο μόλις τα 25. Η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε από 50 έως 70% κι αυτή είναι λίγο ως πολύ η εικόνα από τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ, της Κομισιόν αλλά και διεθνών οργανισμών είναι ότι ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη των οικονομιών ήδη από το 3ο-4ο τρίμηνο του 2020, τα ποσοστά ανεργίας στη διάρκεια του 2021 δεν θα ακολουθήσουν την πορεία του ΑΕΠ, κοινώς δεν θα μπουν σε έναν ενάρετο κύκλο. Αντιθέτως, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στο επόμενο 12μηνο και υποχώρηση το 2022 αλλά όχι στα επίπεδα του 2019.
Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει νέα ή συμπληρωματικά «εργαλεία» για την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων ειδικά όσων παραμένουν επί μήνες σε αναστολή συμβάσεων, για την αποφυγή του κινδύνου διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και αύξησης των ποσοστών φτώχειας, καθώς και για την τόνωση της απασχόλησης σε κλάδους που πιθανότατα θα ανακάμψουν νωρίτερα. Η αξιοποίηση του πλαισίου του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, του συστήματος επιδότησης θέρμανσης βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα των κοινοτικών προγραμμάτων.