ΕΒΕΠ: Πέντε προτάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων
Δέσμη πέντε αιτημάτων για τη στήριξη των επιχειρήσεων προτείνει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, ενόψει των οικονομικών εξαγγελιών της ελληνικής κυβέρνησης από το βήμα του φετινού «Forum της Δ.Ε.Θ.»,
Στην επιστολή σημειώνεται ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έχει έντονες προσδοκίες, αιτήματα, αλλά και ανάγκες για ενισχυμένα οικονομικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, το πρώτο αίτημα είναι η άμεση εφαρμογή του «10λόγου» στήριξης και επιδότησης της απασχόλησης, ώστε να αποφευχθεί τους επόμενους μήνες μια έκρηξη ανεργίας άνω του 19%.
Δεύτερο αίτημα, είναι η ελάφρυνση άμεσων φόρων στους συνεπείς και έμμεσων φόρων σε όλους, αφού η υπερφορολόγηση στερεί 4 μονάδες από το ΑΕΠ της χώρας μας. Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης με 1,16 δις ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος με 482 εκ. ευρώ ετησίως, μαζί με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα, πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για το 2021, όπως έγινε με τη μειωμένη προκαταβολή φόρου φέτος, που πρέπει να διατηρηθεί και το 2021.
Τρίτο αίτημα, είναι η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9 μονάδες για εργοδότες και εργαζόμενους στο πλαίσιο της προσαρμογής του στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τέταρτο αίτημα, είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας με την αύξηση των πόρων και του αριθμού των δικαιούχων, για ενισχύσεις κίνησης κεφαλαίου και ευνοϊκά δάνεια, μέσω των τριών επιτυχημένων χρηματοδοτικών εργαλείων, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, από τα 3,9 δις ευρώ μέχρι σήμερα, στα 9,1 δις ευρώ μέχρι τέλος του έτους.
Το πέμπτο αίτημα, αφορά στην ένταξη και προσθήκη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, στις 120 δόσεις ή άλλης πάγιας ρύθμισης που έχει ήδη ενταχθεί η επιχείρηση, αντί μιας ακόμα νέας ρύθμισης. Στο ίδιο πλαίσιο, με την ευκαιρία του νέου πτωχευτικού νόμου από 1/1/21, προτείνεται να ενισχυθεί η δυνατότητα μιας εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών σε έως και 240 δόσεις, με κίνητρα εξαγοράς ή συγχώνευσης, αντί της πτώχευσης εν λειτουργία επιχειρήσεων.