Πάμε (;) για ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό το 2021

Shutterstock

Στην ατζέντα του άτυπου Eurogroup στις 11 του μήνα στο Βερολίνο, μπήκε τελικά η δημοσιονομική γραμμή, που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις την επόμενη χρονιά, με τη σκιά του κορωνοϊού να παραμένει βαριά.

Η αίσθηση που έχει αποκομίσει ως τώρα η ελληνική πλευρά, από τις άτυπες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ουσιαστικά ταυτίζεται με τις πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, οι οποίες αναφέρουν ότι και το 2021 οι αυστηροί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα μείνουν “παγωμένοι”. Με μια, όμως, διαφορά.

Η όποια “χαλάρωση” επισφραγιστεί στις συζητήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, φαίνεται ότι θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε μέτρα- στο σκέλος των δαπανών ή των εσόδων- αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας π.χ. για ενίσχυση των συστημάτων υγείας, για έκτακτες ενισχύσεις επιχειρήσεων- νοικοκυριών, για αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει αφενός να κάνει ειδικό κουμάντο για τις όποιες extra αμυντικές δαπάνες, αφετέρου να “χωρέσει” τις όποιες φοροελαφρύνσεις στα διαφαινόμενα ασφυκτικά περιθώρια του επόμενου Προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες και συμπεριλήφθηκαν στην τελευταία Έκθεση Αξιολόγησης, δείχνουν ότι τα φετινά μέτρα στήριξης δεν έχουν carry over στην επόμενη χρονιά, εκτός της επιδότησης των δανείων κορωνοϊόπληκτων που συνδέονται με κύρια κατοικία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο επόμενος Προϋπολογισμός δεν ξεκινά κουβαλώντας φορτίο από το 2021, δίνοντας έτσι μια ευχέρεια κινήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο, που υπάρχει σήμερα στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, προβλέπει κατάθεση ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού για το 2021. Το τοπίο θα ξεθολώσει μετά το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας και οι πρώτοι άξονες θα αποτυπωθούν στο Προσχέδιο, που θα κατατεθεί στις 5 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Πέρα από αυτήν τη βασική αβεβαιότητα, που σχετίζεται με την κοινή δημοσιονομική γραμμή η οποία θα αποφασιστεί στο Eurogroup, παραμένει η αβεβαιότητα της φετινής ύφεσης και πολύ περισσότερο της δυναμικής ανάκαμψης το 2021. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ ενίσχυσαν τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, που θεωρεί ότι με ύφεση 7,9% στο πρώτο εξάμηνο, θα πρέπει να συντελεστεί απόλυτη καταστροφή στο δεύτερο μισό του έτους για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για διψήφια ύφεση. Ωστόσο, η ζημιά στον Τουρισμό δεν έχει καταγραφεί ακόμα, ενώ ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια μπορεί να είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία τους επόμενους μήνες, ειδικά αν το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδειχθεί σαρωτικό, όπως φοβούνται πολλοί.

Μέσα σε αυτό κλίμα ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τις εξαγγελίες της 12ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα μόλις 24ωρο μετά το Eurogroup. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει στα χέρια του μια δέσμη εισηγήσεων από το οικονομικό επιτελείο και οι αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για το μείγμα προσωρινών και μόνιμων μειώσεων φόρων και εισφορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ