Νέος πτωχευτικός: Πώς ο οφειλέτης θα γίνεται ενοικιαστής του ακινήτου του

NEWSROOM
ακίνητα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Εν αναμονή του νέου νόμου για τη διευθέτηση οφειλών βρίσκονται χιλιάδες οφειλέτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ταμειακές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πτωχευτικός νόμος αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», οι Θεσμοί συμφώνησαν να διευκρινιστούν σε δεύτερο χρόνο ζητήματα όπως η διαχείριση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Μία από τις κυριότερες εκκρεμότητες αποτελεί και η λειτουργία του ιδιωτικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει συμφωνηθεί ότι μετά την «ιδιωτική πτώχευση» ενός νοικοκυριού θα υπάρχει δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου σε έναν ιδιωτικό φορέα -και όχι δημόσιο φορέα όπως είχε προταθεί αρχικά από το οικονομικό επιτελείο- και στη συνέχεια ο φορέας αυτός θα ενοικιάζει το ακίνητο στον πτωχευμένο πρώην ιδιοκτήτη για χρονικό διάστημα 12 ετών. Μέσα στην πρώτη 3ετία από τη συγκεκριμένη διευθέτηση, ο πτωχευμένος δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει αν θα μετατρέψει τη σύμβαση μίσθωσης σε σύμβαση «μίσθωσης και επαναγοράς».

Η ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το ζήτημα του πλειστηριασμού μετά την κήρυξη πτώχευσης, καθώς θεωρεί ότι ο φορέας πρέπει να διακρατά τα ακίνητα, ενώ οι Θεσμοί θεωρούν ότι πρέπει να τα θέτει σε πλειστηριασμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορέας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει εντός του έτους και το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021.

Σε ότι αφορά την περίπτωση εξωδικαστικού συμβιβασμού ενός ευάλωτου νοικοκυριού, η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρχει επιδότηση της δόσης με παράλληλη όμως συνεχή παρακολούθηση των εισοδημάτων τους.

Οι θεσμοί αντιδρούν στην πρόταση αυτή, καθώς τη βλέπουν ως συνέχεια του νόμου Κατσέλη. Επίσης δεν συμφωνούν και με τα κριτήρια που θέλει να θέσει η ελληνική πλευρά για την επιλογή των νοικοκυριών που θα επιδοτούνται, η οποία θέλει να είναι αντίστοιχη των πολύ μεγάλων περιθωρίων που ισχύουν ήδη για το πρόγραμμα «Γέφυρα». Σε αυτό το σημείο συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί το θέμα και να ρυθμιστεί με εκ των υστέρων υπουργική απόφαση.

Στην πρόβλεψη του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οφειλέτης θα έχει την υποχρέωση να ρυθμίζει και να εξυπηρετεί όλα τα χρέη του προς όλους τους πιστωτές, χωρίς να αποκτά καμία ασυλία. Η επιδότηση θα του χορηγείται βάσει κριτηρίων και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της αποπληρωμής των οφειλών του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαφορά αναμένεται να καταλήξει με τη συμφωνία στα κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η κρατική επιδότηση, τα οποία θα είναι αυστηρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ