Σε κατάσταση σοκ ο Τουρισμός - Οι κίνδυνοι για την οικονομία

Φωτογραφία: Shutterstock

Πληθαίνουν οι εκθέσεις και οι αναλύσεις για τις επιπτώσεις από το σοκ που υφίσταται το τουριστικό “πακέτο”, ειδικά στις χώρες που εξαρτώνται από αυτές τις εισπράξεις. Μια τέτοια ανάλυση από το ΔΝΤ βάζει στο κάδρο και τη διάβρωση που υφίσταται το Ισοζύγιο Πληρωμών αυτών των χωρών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι τα δίδυμα ελλείμματα- δηλαδή το δημοσιονομικό και του ισοζυγίου πληρωμών- ήταν αυτά που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην άβυσσο των Μνημονίων, εξ ου και οι ειδικές αναφορές που γίνονται ακόμα τώρα στην ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί για το Ισοζύγιο Πληρωμών η “βουτιά” των τουριστικών εισπράξεων, σημειώνοντας ότι η Ταϊλάνδη, η Κόστα Ρίκα, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι οι πέντε χώρες, οι οποίες θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες- ίσως και πάνω από 3% του ΑΕΠ- από τις αναταράξεις στον Τουρισμό.

Σύμφωνα με το σενάριο εργασίας, που προβλέπει “άνοιγμα” του Τουρισμού το Σεπτέμβριο- άρα ίσως αποδειχθεί πολύ αισιόδοξο- οι απώλειες σε αφίξεις και εισπράξεις θα διαμορφωθούν στο 70% στο σύνολο της χρονιάς. Κι αυτό, εκτός των άλλων, θα επηρεάσει το Ισοζύγιο Πληρωμών των χωρών, ειδικά των πιο εξαρτημένων από τον Τουρισμό. Μια προσεκτική ματιά στο γράφημα, που συνοδεύει την ανάλυση του ΔΝΤ, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει απλώς τις μεγαλύτερες απώλειες- γύρω στο 7% του ΑΕΠ- στις εξαγωγές μετά την Ταϊλάνδη, αλλά θα υποστεί και σχεδόν την ίδια ζημιά στο Ισοζύγιο Πληρωμών της, δηλαδή κάτι λιγότερο από 6% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας μπορεί να επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για έναν εφιαλτικό Ιούνιο, ωστόσο δεν παύουν να προκαλούν σοκ. Τον Ιούνιο το Ισοζύγιο Πληρωμών εμφάνισε έλλειμμα 1,4 δισεκ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 805 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Τι εισπράχθηκε; Μόλις 64,3 εκατ. Ευρώ, όταν τον περσινό Ιούνιο οι εισπράξεις είχαν ξεπεράσει τα 2,5 δισ ευρώ! Και κάπως έτσι, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5% αντίστοιχα.

Το κακό είναι ότι αυτός ο εφιάλτης δεν φαίνεται να έχει τέλος. Όπως τονίζει το ΔΝΤ στην ανάλυση του, πολλά παραμένουν άγνωστα για το ρυθμό αποκατάστασης των ζημιών το 2020, ενώ η πανδημία φαίνεται ότι θα προκαλέσει αναταράξεις και στη διάρκεια του 2021, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας, σε μικρές αλλά και μεγαλύτερες οικονομίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ