«Σύννεφα» στο σχέδιο για ροές γερμανικών επενδύσεων
Ανεβαίνει ο “πυρετός” προετοιμασιών για το Σχέδιο Ανάκαμψης, που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου και θα έχει στο επίκεντρο μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν αφενός στην απορρόφηση των 32 δισ. ευρώ από το κοινοτικό “πακέτο” αφετέρου στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προ πολλού εκδηλωμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις π.χ. στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ωστόσο η επιστροφή του κορωνοϊού και η αβεβαιότητα που προκαλεί, σκιάζει τα σχέδια και της ελληνικής κυβέρνησης. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ενημερωτικό σημείωμα που έφτασε στην Αθήνα από την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο.
Το τρισέλιδο κείμενο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αισιόδοξο, καθώς περιγράφει μια δυναμική ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, μετά το σοκ της πανδημίας. Για παράδειγμα, λόγω της σημαντικής ανόδου των βραχυπρόθεσμων εξαγωγών σε βιομηχανικά αγαθά κατά το τρίτο τρίμηνο, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημειώνουν άνοδο ενώ παρατηρείται αισιοδοξία στους επιχειρηματικούς κύκλους ότι οι γερμανικές εξαγωγές βιομηχανικής μεταποίησης και αγαθών θα παρουσιάσουν μεγάλη ανάκαμψη κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Υπάρχει, όμως, ένα “αλλά”.
“Ανεξάρτητα από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη για την ανατροπή της ύφεσης, το πριν από την κρίση επίπεδο της οικονομίας δεν θα είναι εύκολο να επανέλθει τουλάχιστον για το επόμενο μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ένας βασικός λόγος αποτελεί το γεγονός ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη περιοριστεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε αλλά κυρίως σε τρίτες οι οποίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν, λόγω της πανδημίας, σημαντικές οικονομικές συνέπειες με αβέβαιη δυνατότητα ανάκαμψης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Αυτό όμως επηρεάζει γενικά τις γερμανικές εξαγωγές και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων”, σημειώνει η ελληνική πρεσβεία, συμπληρώνοντας με νόημα: “ το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας όσον αφορά στη περαιτέρω πορεία της λοίμωξης, μειώνει την προθυμία των εταιρειών να επενδύσουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει, ίσως σημαντικά, μια συνολική ανάκαμψη της ζήτησης για τα γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα αλλά και της εν γένει επενδυτικής δραστηριότητας”.
Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα ουδείς περίμενε ότι ξαφνικά θα έπεφταν... ευρώ από τον ουρανό. Ωστόσο, το στενό μαρκάρισμα και το άτυπος ανταγωνισμός αμερικανικών και γερμανικών εταιρειών για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, είχε δημιουργήσει- και δικαίως- προσδοκίες ότι αυτήν τη φορά το ενδιαφέρον δεν θα μείνει στα λόγια. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η φιλοσοφία του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου είναι βασισμένη στην “στροφή” των οικονομιών σε “πράσινα” μονοπάτια, ενθάρρυνε τα σχέδια μετεξέλιξης και της ελληνικής οικονομίας.
Το ενδιαφέρον των Γερμανών ήταν και θεωρητικά παραμένει έντονο. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς τις διμερείς επαφές στην Αθήνα και στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα των διμερών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, όπως επίσης το ότι η Γερμανία ήταν η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, που ματαιώθηκε λόγω πανδημίας.
Οι 56 εταιρείες, που είχαν δηλώσει συμμετοχή στη ΔΕΘ, προέρχονται από αγορές, όπως οι αερομεταφορές, η αεροπλοΐα – αεροδιαστημική, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι ταχυμεταφορές και τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η νεοτεχνολογία, η αγροδιατροφή, ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ο κλάδος τεχνολογίας, πληροφορικής και λογισμικού, η ενεργειακή αγορά και η διαχείριση αποβλήτων, ενώ ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει και αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν τη δράση τους στο πεδίο της καινοτομίας.