Προς παράταση της αναστολής συμβάσεων-Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ
Εντονο προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο ο τρόπος στήριξης των επιχειρήσεων, ιδίως στον τουρισμό και την εστίαση, από το Σεπτέμβριο και μετά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν μπορεί να «τρέξει» παράλληλα με το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας, καθώς το δεύτερο αποδεικνύεται πολύ πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις, οι οποίες γλιτώνουν το μισθολογικό κόστος.
Τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι τα εξής: το πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ» στήθηκε- όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη- με τη λογική ότι οι επιχειρήσεις δεν θα απολύσουν προσωπικό, καθώς θα επωμιστούν μόνο το βάρος μέρους του μισθού (50%) και μέρος των εισφορών. Πριν καλά- καλά πάρει μπροστά το πρόγραμμα έγινε σαφές στο οικονομικό επιτελείο ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα τσουνάμι απολύσεων ειδικά στον Τουρισμό, που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Όπερ κι εγένετο. Ο κύβος ερρίφθη κι αποφασίστηκε να καλυφθεί το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών για τις εποχικές επιχειρήσεις. Παρά ταύτα η ανταπόκριση παρέμεινε υποτονική.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν ενταχθεί λιγότεροι από 50.000 εργαζόμενοι και μάλιστα από το σύνολο της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, φορείς της εστίασης και του τουρισμού υπολογίζουν ότι βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων περίπου 100.000 δικοί τους εργαζόμενοι κι όπως παραδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, «όσο διαρκεί το μέτρο της αναστολής συμβάσεων, το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν θα έχει ζήτηση». Η τελευταία βελτίωση, με την οποία καλύπτονται και οι εποχικοί εργαζόμενοι, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ωστόσο είναι αμφίβολο αν μπορεί να υποκαταστήσει τις αναστολές συμβάσεων εργασίας.
Στο οικονομικό επιτελείο σταθμίζουν τα δεδομένα και θα κληθούν να απαντήσουν λίαν συντόμως αν το έκτακτο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας θα παραταθεί και πέρα από το Σεπτέμβριο, όπως ζητούν από την αγορά. Το κόστος για το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 300 εκατ. Ευρώ αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Αυτήν τη στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν με μηνιαίο εισόδημα 534 ευρώ, το οποίο μάλιστα εισπράττουν με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να γίνεται θρύψαλα κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού.
Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bnak, παρά την άνοδο των προσλήψεων το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, συνολικά το πρώτο επτάμηνο του 2020, το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης διαμορφώθηκε σε 111,3 χιλ., που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση πρώτου επτάμηνου από το 2014. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει ότι η ανάκαμψη των προσλήψεων, τους τελευταίους μήνες, είναι ικανή να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Η εξέλιξη τόσο της απασχόλησης, όσο και του ποσοστού της ανεργίας θα εξαρτηθεί, στο άμεσο χρονικό διάστημα, σε σημαντικό βαθμό και από την εξέλιξη της πανδημίας.
Με άλλα λόγια, η νόσος COVID-19 καθυστέρησε σημαντικά τις εποχικές προσλήψεις και εν τέλει συμπίεσε το συνολικό ετήσιο αριθμό τους. Η μείωση αυτή, ωστόσο, κρίνεται ότι είναι σχετικά μικρών διαστάσεων, δεδομένης της σημασίας που έχει ο τουριστικός κλάδος για την απασχόληση στη χώρα μας κι αυτό κατά τους αναλυτές της τράπεζας, οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στα μέτρα στήριξης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι αναστολές συμβάσεων και το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.