Εφιαλτικό το τοπίο στην εστίαση - Πάνω από 2,5 δισ. η απώλεια τζίρου

NEWSROOM
Εφιαλτικό το τοπίο στην εστίαση - Πάνω από 2,5 δισ. η απώλεια τζίρου
Τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν χτες στις 12 τυα μεσάνυχτα / Eurokinissi

Απελπισία προκαλούν τα στοιχεία από τον χώρο της εστίασης, που έδειξαν πτώση του τζίρου κατά 42,2% τον Ιούνιο και 59% συνολικά στο διάστημα Απριλίου- Ιουνίου. Μάλιστα, μετά τη νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων και το υποχρεωτικό κλείσιμο τα μεσάνυχτα, ο εφιάλτης που βιώνουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου δείχνει να μην έχει τέλος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, οι νέοι περιορισμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του τζίρου κατά 20%, ενώ όσον αφορά στα bar και λοιπά νυχτερινά κέντρα, το μειωμένο ωράριο ισοδυναμεί με νέο lockdown.

Από έναν ετήσιο τζίρο της τάξης των 5 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι φέτος θα κάνουν φτερά 2,5- 3 δισ. ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους τους αλλά και τα κρατικά ταμεία. Ήδη, σε πολλά νησιά οι περιορισμοί στα ωράρια λειτουργίας δημιουργούν de facto πλεονάζον προσωπικό κι αυτό φέρνει απολύσεις, ενώ στην Αθήνα και στα λοιπά αστικά κέντρα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων στην εστίαση και γενικότερα στον Τουρισμό, που θα τεθεί σε αναστολή σύμβασης.

Επί συνόλου περίπου 330 χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου, υπολογίζεται ότι ήδη σε 100 χιλιάδες έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις κι έπεται συνέχεια. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Από τη μια ο Προϋπολογισμός καλείται να καταβάλλει επιδόματα 534 ευρώ σε ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους, όπως επίσης να σηκώσει το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ από την άλλη επιτείνεται το πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες ούτως ή άλλως χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους.

Οι εκτιμήσεις για το Χειμώνα γίνονται ακόμα πιο «μαύρες», αν συνυπολογίσει κανείς τις απώλειες θέσεων εργασίας που φέρνει το δεύτερο κύμα πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 170 χιλιάδες εργαζόμενοι στην εστίαση και στα καταλύματα θα βρεθούν στον «αέρα». Αυτό που σημειώνουν φορείς του κλάδου είναι ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, που δεν είχαν βιώσει ούτε στις σκληρές μνημονιακές ημέρες. Και φυσικά η κρίση δεν χτυπάει μόνο τη «βιτρίνα», δηλαδή εστιατόρια, μπαρ, καφέ κ.λ.π. αλλά όλες τις συναφείς δραστηριότητες. Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις catering, που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο την περίοδο του lock down, πριν προλάβουν να πάρουν ανάσα βλέπουν τη μια δουλειά μετά την άλλη να ακυρώνονται λόγω των αυστηρών περιορισμών στους καλεσμένους γάμων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων.

«Πρόκειται για καταστροφή», λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Καββαθάς, ο οποίος αναμένει συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης κι Εργασίας, για την επικαιροποίηση και προσαρμογή των μέτρων στήριξης, στα νέα δεδομένα.

Ήδη, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας έχει παραταθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ όλα δείχνουν ότι η «ομπρέλα» θα μείνει ανοικτή για όσο κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα κύμα απολύσεων. Επιπλέον, ως το τέλος του μήνα αναμένονται οι λεπτομέρειες για την γ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της οποίας θα διοχετευθούν 1,2 δισ ευρώ κυρίως στις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι φορείς του κλάδου ζητάνε, πάντως, πιο τολμηρά μέτρα, ειδικά όσον αφορά στις τρέχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές τους υποχρεώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ