«Καυτός» Αύγουστος για το υπουργείο Οικονομικών
Αισιόδοξη αποδεικνύεται, τελικά, η αρχική εκτίμηση στο υπουργείο Οικονομικών ότι η ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας, δηλαδή οι «ενέσεις» από τα «εργαλεία» που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, θα δινόταν μέσα στο καλοκαίρι.
Και κάπως έτσι, με τα ζόρια του Τουρισμού και λιανεμπορίου να δοκιμάζουν τα φορολογικά έσοδα, στο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βγάζουν... λαγούς από το καπέλο μέχρι τα... Πρωτοβρόχια, για να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο economistas, οι ρυθμοί των Ευρωπαίων αποδεικνύονται βραδύτεροι του αναμενομένου και των αναγκών. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του πολυδιαφημισμένου προγράμματος SURE, μέσω του οποίου η Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα χρηματοδοτήσουν τα σχήματα επιδότησης μισθών και εισφορών, δηλαδή εν προκειμένω το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Εξαρχής στο υπουργείο Οικονομικών είχαν προετοιμαστεί για καθυστερήσεις και υπολόγιζαν ότι ο Προϋπολογισμός θα σήκωνε το βάρος χρηματοδότησης για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τελικά, στις Βρυξέλλες δείχνουν να μην βιάζονται ιδιαιτέρως και σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα ευρώ από το SURE θα φτάσουν στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο! Αυτό βέβαια σημαίνει πρακτικά ότι στο ΓΛΚ θα συνεχίσουν για έναν με δύο ακόμα μήνες να πληρώνουν με κονδύλια του Προϋπολογισμού, χωρίς να αλλάζει το πλάνο της ενίσχυσης του σχήματος επιδότησης μισθών- εισφορών, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού για περιορισμό της ανεργίας ειδικά στον Τουρισμό.
Με ίδιους πόρους θα συνεχιστεί και η στήριξη μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, ως προς την αναγκαία ρευστότητα. Εδώ οι καθυστερήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Από την αρχή ήταν φανερό ότι οι “ενέσεις” μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς ακόμα και μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, καταγράφηκαν διαφωνίες ή εν πάση περιπτώσει τριβές για το πώς ακριβώς θα εγγυούνταν τα κράτη- μέλη για το δανεισμό της ΕτΕΠ και τη μόχλευση περίπου 200 δισ ευρώ.
Από αυτό το «εργαλείο» η Ελλάδα μπορεί να πάρει γύρω στα 3,5 δισ ευρώ αλλά θα χρειαστεί να κάνει ακόμα πολλή υπομονή, καθώς δεν θα πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από τον Οκτώβριο κι αυτό στην καλλίτερη περίπτωση. Σημειωτέον ότι αυτή η ρευστότητα πηγαίνει απευθείας στις επιχειρήσεις, μέσω τραπεζών, χωρίς τη μεσολάβηση του Κράτους. Έτσι, μέχρι να φτάσουν αυτά τα κεφάλαια στην Ελλάδα, οι “ενέσεις” ρευστότητας θα συνεχίσουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, της παροχής κρατικών εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων αλλά και της θεσμοθέτησης της νέας ρύθμισης 12-24 δόσεων για τα “παγωμένα” χρέη της πανδημίας.
Όσον αφορά στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το καλάθι εξαρχής ήταν μικρό. Όπως υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο, οι πρώτες “γραμμές” θα ανοίξουν προς το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το σχεδιασμό στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, νοικοκυριών για την επόμενη χρονιά...