Με το σταγονόμετρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα ξενοδοχεία
Μόλις 77 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας του ξενοδοχειακού κλάδου έχουν εκταμιευθεί μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid – 19, σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης.
Συνολικά, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για συμμετοχή στα εργαλεία ρευστότητας ανέρχονται σε 1,57 δισ. ευρώ.
Από αυτά, έχουν εγκριθεί αιτήματα ύψους 743 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μόλις το 10% του ποσού που έχει εγκριθεί έχει πληρωθεί στους λογαριασμούς των αποδεκτών.
Έως τώρα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή στους δύο κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε 570 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ενίσχυση που έχουν αιτηθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ και σε σχεδόν 946 εκατομμύρια ευρώ μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΞΕΕ, τα κεφάλαια που έχουν εγκριθεί και εκταμιευθεί διαμορφώνονται ως εξής:
- 44,8 εκατομμύρια ευρώ από τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί.
- 15,3 εκατομμύρια ευρώ από τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα οποία έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στους δικαιούχους.
- Από τις αιτήσεις ύψους 204 εκατομμυρίων ευρώ του ΤΕΠΙΧ Ι, 35 εκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί και μόλις 3,5 εκατομμύρια έχουν εκταμιευθεί.
- Σε 366 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα αιτήματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Από αυτά, περίπου 99 εκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί με τις εκταμιεύσεις να φτάνουν τα 17,6 εκατομμύρια ευρώ.
- Η ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων με σχεδόν 549 εκατομμύρια ευρώ έχει εγκριθεί μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το σύνολο των αιτημάτων που αφορά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αγγίζει τα 946 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό των εκταμιεύσεων κινείται σε χαμηλά επίπεδα δεδομένου πως μόλις 11,6 εκατομμύρια ευρώ έχουν φτάσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Από την έρευνα που υλοποίησε το ΞΕΕ, προκύπτει ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο εκτιμούν ότι τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι ανεπαρκή.
Από το σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 65,8% θεωρεί ότι τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι επαρκή, με το 17,1% να εκτιμά ότι είναι.
Πάντως, σε περίπτωση που εγκριθεί το σύνολο των αιτήσεων χρηματοδότησης που έχουν υποβάλει οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ύψους 1,57 δισ. ευρώ, αναμένεται να καλυφθεί μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών των ξενοδοχείων για το 2020, οι οποίες σύμφωνα με το ΞΕΕ ανέρχονται σε 1,66 δισ. ευρώ.
Στην έρευνα καταγράφεται έντονη δυσαρέσκεια των τουριστικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις τράπεζες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεδομένου ότι 59,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ή ελάχιστα ευχαριστημένοι, το 20,2% απαντά ότι η ικανοποίησή του ανέρχεται σε μέτρια επίπεδα, ενώ μόλις το 8,4% δηλώνει πάρα πολύ και πολύ ικανοποιημένο.
Σε σχεδόν 395 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Από αυτά, 161,3 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη επιστραφεί σε πελάτες, σχεδόν 90 εκατομμύρια έχουν δεσμευθεί με τη μορφή vouchers, ενώ 143,2 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν σε εκκρεμότητα.