Λιάκος: Οι τράπεζές μας είναι ασφαλείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες
«Οι τράπεζές μας είναι ασφαλείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, όπως αυτό πιστοποιείται από τα πλέον αυστηρά στρες τεστ που διενεργήθηκαν πρόσφατα και αυτό ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο μηχανισμός έκτακτης παροχής ρευστότητας - ELA, μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα ενώ και οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, μιλώντας στο NPL SUMMIT 2018 με τίτλο «Κόκκινα Δάνεια – Ανοίγματα & Κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Η πρόσφατη εισροή κεφαλαίων από τη συγχώνευση της Eurobank, αποτελεί μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική του τραπεζικού μας συστήματος, ανέφερε ο κ. Λιάκος, επισημαίνοντας επίσης ότι δικαιωνόμαστε όσοι εξαρχής συστήσαμε ψυχραιμία και τηρήσαμε υπεύθυνη στάση κατά τις πρόσφατες χρηματιστηριακές αναταράξεις.
Οι αγορές πολλές φορές αντιδρούν υπερβολικά προς μία κατεύθυνση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει αντικειμενικά τόσο υψηλός βαθμός κινδύνου. Αυτό όμως που πρέπει να πούμε ότι είναι επικίνδυνο και υπονομευτικό, είναι οι ρητορικές ακρότητες και η απόπειρα μικροπολιτικών κερδών πάνω στην τραπεζική και καταναλωτική πίστη, πρόσθεσε ο Λιάκος.
Μιλώντας για τις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος αλλά και γενικότερα, επισήμανε ότι έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις και ότι αντιμετωπίζονται ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης.
Υπάρχει το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δάνειων και το χρονοδιάγραμμα απομείωσης όπως συμφωνήθηκε μεταξύ τραπεζών και SSM, το οποίο τηρείται μέχρι και σήμερα κανονικά. Αυτό δεν πρέπει να το προσπερνούμε με ευκολία. Η επίτευξη των στόχων έως σήμερα είναι σημαντικό γεγονός που δείχνει επάρκεια -σε πολλαπλά επίπεδα- και στοχοπροσήλωση, είπε ο κ. Λιάκος.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, διαμορφώθηκε το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την ευκολότερη εκφόρτιση του συστήματος, προστατεύοντας παράλληλα του συνεργάσιμους δανειολήπτες και την πρώτη κατοικία.
«Θέλουμε παρόλα αυτά να επιταχύνουμε τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δάνειων και για αυτό το λόγο και εμείς ως κυβέρνηση εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την μείωση των επισφαλών ανοιγμάτων. Σε ανάλογη κατεύθυνση είναι και η πρόσφατη πρόταση της ΤτΕ, που με προσοχή και ενδιαφέρον πρέπει να εξετασθεί, προτού καταλήξουμε στην τελική λύση. Την ίδια στιγμή, εξετάζονται παρεμβάσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ προς την κατεύθυνση μιας λύσης αποδεκτής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Λιάκος.
Ο κ. Λιάκος αναγνώρισε επίσης, ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δεν παρακολουθούν μοιρολατρικά αυτές τις διαδικασίες και πολύ συχνά, με λύσεις ευρηματικές και «out of the box», συμβάλλουν στην εκτόνωση του προβλήματος. Παράδειγμα πρόσφατο η επικείμενη συγχώνευση Eurobank - Grivalia.
«Εμείς είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση, επιδιώκουμε το διάλογο και τίποτα δεν απορρίπτεται a priori. Παράλληλα, άλλες μεταρρυθμιστικές μας πρωτοβουλίες, όπως η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ο εκσυγχρονισμός των φορολογικών συστημάτων, έμμεσα ώθησαν και το τραπεζικό σύστημα προς την ψηφιακή του αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του προσωπικού του», πρόσθεσε.
Το φόρουμ οργανώθηκε από Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ.