Βεβαιότητα για «κουμπαρά» τουλάχιστον 30 δισ. στο τέλος του χρόνου
Οι δείκτες και τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η ύφεση στο σύνολο της χρονιάς τείνει προς το 8%, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις ροές εσόδων και την ανάγκη νέων έκτακτων δαπανών για τη στήριξη κλάδων της οικονομίας. Παρά ταύτα, στο οικονομικό επιτελείο είναι βέβαιοι ότι ο... κουμπαράς, δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα, θα διατηρηθεί στα 30 δισ. ευρώ, λειτουργώντας ως εγγύηση απέναντι στις αγορές.
“Οι βαριές πληρωμές τελείωσαν” λένε χαρακτηριστικά από το οικονομικό επιτελείο, καθώς μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου έπρεπε να πληρωθούν χρεολύσια προς το ΔΝΤ και το Ευρωσύστημα, περίπου 1,5 δισ ευρώ, δηλαδή πάνω από τα μισά του συνόλου της φετινής χρονιάς, η οποία βαρύνεται με πληρωμές 2,876 δισ ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι εκδόσεις των εντόκων γραμματίων.
Η συνέχεια είναι σαφώς πιο ομαλή και δεν προβληματίζει, πόσο μάλλον όταν ο Αύγουστος είναι “άδειος”:
Στο β’ 15νθήμερο του Ιουλίου πρέπει να πληρωθούν περίπου 450 εκατ. Ευρώ στο ΔΝΤ
Στο β’ 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου άλλα περίπου 400 εκατ. Ευρώ στο Ταμείο και στα κράτη- μέλη για τα δάνεια του 1ου Μνημονίου
Στο α’ 15νθήμερο του Δεκεμβρίου συνολικά 730 εκατ. Ευρώ για το ΔΝΤ
Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το καλοκαίρι ξεκίνησε έχοντας στον “κουμπαρά” 37,5 δισ. ευρώ, παρά τις πληρωμές από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τα μέτρα στήριξης, στο οικονομικό επιτελείο έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν ότι αυτή η εικόνα δεν πρόκειται να ανατραπεί, ακόμα κι αν χρειαστούν νέα μέτρα για βαριά “πληγωμένους” κλάδους και νοικοκυριά. Πέρα από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που είναι... ενισχυμένες χωρίς να ανοίξει... ρουθούνι στις αγορές-η τελευταία έκδοση ετήσιας διάρκειας εκτινάχθηκε στα 1,6 δισ. ευρώ με απόδοση 0,25% έναντι 0,24%- το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στις πρώτες ροές από τα ευρωπαϊκά “εργαλεία”, κυρίως σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”. Το κόστος της δράσης εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζεται η παράταση του ως το τέλος του έτους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για τις προθέσεις των συναρμόδιων υπουργείων.
Επιπλέον, μπαίνοντας στο Φθινόπωρο αναμένεται η επόμενη έκδοση ομολόγου- πιθανότατα 5ετούς- από την οποία θα αντληθούν 1,5 με 2 δισ ευρώ, πάντα υπό την “ομπρέλα” της ΕΚΤ, γεγονός που “κλειδώνει” χαμηλό κόστος και εύκολη πρόσβαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν, άλλωστε, ότι λόγω της έλλειψης ελληνικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά, υπάρχει “δίψα” των μακροπρόθεσμων επενδυτών, που αναζητούν υψηλές αποδόσεις- συγκριτικά με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς- με μηδενικό ρίσκο. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το ελληνικό 10ετές κινείται σταθερά κάτω από το 1,3%, παρά τις προβλέψεις για βαθιά ύφεση και στην Ελλάδα...