Ελπίδες για την Ευρώπη δημιουργεί η ανάκαμψη στη Γαλλία

Καφέ στον Σηκουάνα, η καθημερινότητα στο Παρίσι επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς / AP Images

Επέστρεψε στην ανάπτυξη η Γαλλία αυτό το μήνα δημιουργώντας ελπίδες και για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης που υποφέρουν από την κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης, με ΑΕΠ που πλησιάζει τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, είναι από τις χώρες που παρακολουθούν πολύ στενά οι ειδικοί, λόγω της διάρθρωσης της οικονομίας της.

Η πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, του δείκτη που καταγράφει τη δραστηριότητα στον τομέα βιομηχανικής παραγωγής και τον τομέα των υπηρεσιών εκτοξεύθηκε στο 51,3 τον Ιούνιο από το 32,1 του Μαΐου. Οποιαδήποτε καταγραφή πάνω από το 50 δείχνει ανάπτυξη.

«Η Γαλλία φαίνεται να ηγείται της προσπάθειας ανάκαμψης, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής», τόνισε ότι Κρις Γουίλλιαμσον, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στην IHS Markit, την εταιρεία που δημοσιεύει τις συγκεκριμένες μελέτες και τα αποτελέσματα, ειδικά από τους επαγγελματικούς κλάδους. Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο του CNN, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δείχνει να επωφελείται από το γεγονός ότι έχει εταιρείες που είναι πιο επικεντρωμένες στην εσωτερική αγορά.

Όπως εξηγεί ο κ. Γουίλλιαμσον, τα στοιχεία που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμα από την πανδημία του κορωνοϊού δείχνουν ότι η ανάκαμψη στις χώρες τροφοδοτείται κυρίως από την εσωτερική ζήτηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κίνα. «Αν οι οικονομία μίας χώρας είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές, όπως η Γερμανία, τότε η κατάσταση είναι δυσκολότερη».

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει ότι δε θα αφήσει καμία γαλλική εταιρεία, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, να καταρρεύσει εξ αιτίας της πανδημίας. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ξοδέψει 500 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, που έχουν ήδη χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Ωστόσο, οι δείκτες συνεχίζουν τις περισσότερες περιπτώσεις να κινούνται πτωτικά, όμως δεν καταρρέουν, όπως είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο και, κυρίως, τον Απρίλιο, που ήταν στο αποκορύφωμά της η πανδημία.

Το ΑΕΠ της Ευρώπης αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μετά τη σημαντικότερη πτώση στην ιστορία που ήδη καταγράφηκε από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Πολλές εταιρείες ακόμα μιλούν για μειωμένη ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές έχουν υιοθετήσει μία πιο συντηρητική προσέγγιση στις δαπάνες τους. Ήδη υπάρχουν ανησυχίες ότι οι νέες παραγγελίες δε θα είναι αρκετές για να κάνουν πολλές επιχειρήσεις να λειτουργούν όπως πριν την κρίση.

Πάντως, η Γαλλία σκοπεύει να συνεχίσει τη στήριξη του προγράμματος απασχόλησης για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια και ήδη ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει σχεδόν 17 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, όπως η Airbus, η Air France, η Safran και η Thalès.

ΣΧΕΤΙΚΑ