ΕΒΕΠ: 12 παρατηρήσεις για το παράνομο εμπόριο

NEWSROOM
ΕΒΕΠ: 12 παρατηρήσεις για το παράνομο εμπόριο
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο καλύτερος τρόπος πάταξης του παρεμπορίου είναι η στήριξη του νόμιμου εμπορίου και η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση του καταναλωτή που προμηθεύεται προϊόντα από αυτό.

Αυτό σημειώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στις παρατηρήσεις που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης, σε σχετική δήλωσή του, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Το παρεμπόριο είναι μία πολυπλόκαμη παραβατική δραστηριότητα η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο υγιές εμπόριο προκαλώντας στρεβλώσεις, δυναμιτίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών όσον αφορά στην αξία και την ποιότητα των πωλούμενων εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το συνολικό ετήσιο κόστος στην ελληνική οικονομία από τις παρεμπορικές δραστηριότητες υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να συμπεριλαμβάνεται το κόστος από τη διακίνηση και εμπορία παράνομων καυσίμων, ποτών και προϊόντων καπνού, ενώ εκτιμάται ότι προκαλεί απώλεια περίπου 25.000 θέσεων εργασίας. Είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να περισταλεί, αν όχι απαλειφθεί, στο μεγαλύτερο δυνατό».

1. Σύσταση αρμόδιων φορέων ελέγχου παρεμπορίου, με το μικρότερο δυνατό αριθμό υπηρεσιών, ώστε να καθίσταται απλή και άμεση η ανάθεση ελέγχων και να αυξηθεί ο αριθμός και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

2. Πλήρης επικαιροποίηση και αυστηρός έλεγχος όλων των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την λειτουργία Κυριακάτικων Αγορών και Λαϊκών Αγορών.

3. Λεπτομερής και ξεκάθαρη γραμμογράφηση των θέσεων, έτσι ώστε να καθίσταται απλός και εύκολος ο έλεγχος των νόμιμων αδειών.

4. Μόνιμη παρουσία δημοτικών απορριμματοφόρων ιδιαίτερα τις Κυριακές, ώστε τα παράνομα προϊόντα και τα προϊόντα σε μη αδειοδοτημένους πάγκους να καταστρέφονται άμεσα.

5. Συχνές περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και την κατάσχεση απομιμητικών προϊόντων και την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

6. Δημιουργία δημόσιου και προσβάσιμου (π.χ. Διαύγεια) Μητρώου, τόσο των αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου, όσο και των θέσεων που έχουν αδειοδοτηθεί για στάσιμο εμπόριο, και έλεγχος για αποφυγή πολλαπλών αδειών στον ίδιο δικαιούχο.

7. Επίσπευση εφαρμογής ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

8. Επίσπευση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών.

9. Δέσμευση του οχήματος έως την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων, ανεξαρτήτου ποσότητας προϊόντων παρεμπορίου.

10. Δειγματοληπτικός έλεγχος και κατάσχεση των παράνομων προϊόντων κατά την είσοδό τους στη χώρα, μέσω της γενικευμένης χρήσης ειδικών μηχανημάτων, όπως τα «X-Ray scanners» και «Electromagnetic field container scanners» στις πύλες εισόδου-εξόδου (τελωνεία και μεγάλα λιμάνια). Έλεγχοι ύπαρξης παραστατικών σε ημιφορτηγά κατά την διάρκεια αναμονής για αναχώρησή τους σε νησιά.

11. Λαϊκές αγορές - επαναθεσμοθέτηση της ποσοτικής αναλογίας διαρκών προϊόντων και προϊόντων γης και θάλασσας. Συγκεκριμένα, η αναλογία πρωτογενών προϊόντων με διαρκή να καθορίζεται σε 9 προς 1. Όπου δεν ισχύει αυτή η ισορροπία, όταν κενώνονται θέσεις, αυτές να αναπληρώνονται από τα προϊόντα γης και θάλασσας, μέχρι να επιτευχθεί το 9 προς 1.

12. Τα πρόστιμα και οι ποσότητες στη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων μας προβληματίζουν, αφού γνωρίζουμε καλά πόσο πολυάριθμο είναι το δίκτυο και πόσο πολύ μπορούν να διαιρεθούν οι ποσότητες. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται πρέπει και να εισπράττονται άμεσα και όχι να εκκρεμούν για χρόνια. Πέραν των 1.500 ευρώ για αριθμό έως 500 τεμάχια που φθάνουν τα 100.000 ευρώ για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων συνολικού αριθμού από 5001 και άνω τεμάχια, να ισχύει η κατάσχεση και καταστροφή των προϊόντων λαθρεμπορίου και ειδικά των καπνικών προϊόντων με συνοπτικές διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ