Ξαφνικό θρίλερ με το Eurogroup
Στη χειρότερη συγκυρία το Eurogroup μπαίνει σε φάση εσωστρέφειας, καθώς όσο κι αν ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο χαρακτηριζόταν ως «χλιαρός», αποτελούσε το αποτέλεσμα συμβιβασμού Βόρειων- Νότιων για τις κρίσιμες θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα κι εν τέλει εξασφάλιζε- έστω με πολλούς αστερίσκους- τις λεπτές ισορροπίες.
Οι μνήμες της «σφαγής» Νότιων- Βόρειων για τα δάνεια του ESM είναι ακόμα πολύ νωπές κι ακόμα το τοπίο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο για τους όρους αυτών των πιστωτικών γραμμών. Επιπλέον, οι συγκρούσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να είναι πιο… κόσμιες, ωστόσο μόνο οι… στρουθοκάμηλοι δεν βλέπουν τις διαφορές για το μίγμα και τους όρους εκταμίευσης αυτών των κονδυλίων. Ποια μπορεί να είναι η θέση σε τέτοιες διαφωνίες ενός «ακέφαλου» Eurogroup, πόσο μάλλον όταν τα παζάρια πολύ πιθανόν να επεκταθούν και σε άλλα πεδία, που «καίνε» και την Ελλάδα;
Κατ’ αρχάς, η ελληνική πλευρά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να αλλάξει δραματικά η “συνταγή” της Κομισιόν, που βασίζεται σε επιχορηγήσεις 22,5 δισ και μόλις 9,5 δισ δάνεια. Επιπλέον, το αίτημα για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μπορεί να μπήκε στο συρτάρι λόγω κορωνοϊού, αλλά με δεδομένο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για “σφίξιμο” των λουριών σε όλη την Ένωση, μετά το “ξεχείλωμα” που επέβαλε η πανδημία, η Αθήνα θα πρέπει να βρει ευήκοα ώτα στο Euroworking Group και στο Eurogroup, για να μην παγιδευθεί σε ένα νέο φαύλο κύκλο. Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει αν συνυπολογίσει κανείς ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να περάσει από τις Συμπληγάδες (και) του Eurogroup ένα ευρύ πλάνο φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά- επιχειρήσεις.
Ο Μάριο Σεντένο, που ανακοίνωσε κι επισήμως την αποχώρηση του απέφυγε- ως ήταν αναμενόμενο- να «φωτογραφίσει» τον ή τη διάδοχο του. Θα τηρηθεί, άραγε, η «παράδοση», που θέλει επικεφαλής του Eurogroup κάποιον υπουργό από τις «μικρές» χώρες; Η αλήθεια είναι ότι με τη «μοιρασιά» στα υπόλοιπα πόστα, οι επιλογές έχουν περιοριστεί. Στην Κομισιόν βρίσκεται Γερμανίδα, στο “θρόνο” του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται Ιταλός, στην ΕΚΤ εγκαταστάθηκε Γαλλίδα, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι Βέλγος, στο Euroworking Group επικεφαλής είναι Φινλανδός, η Ολλανδία αποκλείεται- και μάλλον ευτυχώς- επειδή πάει για εκλογές, οι εκπρόσωποι των Βαλτικών χωρών δεν είναι μπαρουτοκαπνισμένοι και δεν έχουν το ειδικό βάρος για μια τέτοια θέση, κάτι που ισχύει και για το δίδυμο Σλοβενίας- Σλοβακίας.
Ως ιδανικές λύσεις για την Ελλάδα, φαντάζουν η Ιρλανδία, με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να αναφέρουν, μάλιστα, ότι «ακούγεται» το όνομα του 59χρονου Επιτρόπου Εμπορίου Φιλ Χόγκαν, που φέρεται και ως ισχυρός υποψήφιος για επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά και η Ισπανία με την 51 ετών Υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνο.
Και όσο το Eurogroup θα ψάχνεται, η πίεση για ξεκάθαρες αποφάσεις ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό 2021- 2027, θα εντείνεται. Σημειωτέον, ότι πέρα από τις «φωνές» που πληθαίνουν για την ανάγκη αυστηρών όρων εκταμίευσης, εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις και ως προς τη λογική των εκταμιεύσεων, όπως καταγράφει το εβδομαδιαίο δελτίο του ΕΛΙΑΜΕΠ. Σύμφωνα με τον Zsolt Darvas του Bruegel, λόγω εμποδίων στο σχεδιασμό, την έγκριση και την εφαρμογή προγραμμάτων της ΕΕ, λιγότερο από το ένα τέταρτο των πληρωμών του Next Generation EU, αναμένεται να δαπανηθεί στα επόμενα δυόμισι χρόνια, στην περίοδο δηλαδή που οι ανάγκες των κρατών για ανάκαμψη θα είναι μεγαλύτερες.