Μαστίγιο και καρότο από την ΑΑΔΕ
Μετά από τις τεχνικές δυσκολίες στο Taxisnet, που προβλημάτισαν όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα το ΦΠΑ αλλά δεν είδαν την προβλεπόμενη έκπτωση του 25%, ήρθε η ώρα της… ανταμοιβής.
Όσοι μπήκαν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet, διαπίστωσαν ότι αναρτήθηκαν τα ποσά προς συμψηφισμό (25%), που κατέβαλαν εξολοκλήρου και εμπροθέσμως για Φ.Π.Α. Μαρτίου 2020 (διπλογραφικά βιβλία) και Α' τριμήνου 2020 (απλογραφικά βιβλία). Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία του συμψηφισμού.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ο συμψηφισμός διενεργείται, είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο στην αρμόδια εφορία, είτε με αυτεπάγγελτο (χωρίς αίτηση) συμψηφισμό από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές. Το αίτημα μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με διπλογραφικά βιβλία (Ομόρρυθμη Εταιρεία) εξοφλεί 30 Απριλίου ποσό 4.000 ευρώ και κατά τον ίδιο χρόνο εξοφλεί και το ποσό φόρου της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 (εφόσον απαιτείται). Ως εκ τούτου τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 1.000 ευρώ για συμψηφισμό. Η εταιρεία υποβάλλει 30 Ιουνίου τη δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και κατά τον χρόνο της βεβαίωσης του φόρου δεν έχει υποβάλει αίτηση συμψηφισμού του ευεργετήματος με συγκεκριμένες οφειλές. Συνεπώς, το ποσό των 1.000 ευρώ μπορεί να συμψηφιστεί αυτεπαγγέλτως (χωρίς αίτηση) από τη Φορολογική Διοίκηση με τη βεβαιωθείσα οφειλή από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.
Η πανδημία, εκτός των άλλων ανέτρεψε και τον ελεγκτικό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τα προσδοκώμενα έσοδα από φοροδιαφυγή. Η χρονιά ξεκίνησε με ένα πλάνο 25.100 πλήρων και μερικών ελέγχων, εκ των οποίων το 70% θα έπρεπε να είναι «φρέσκοι», αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, το βάρος θα πέσει στην… ποιότητα και όχι την ποσότητα.
Οι οδηγίες προς τις ελεγκτικές μονάδες πρώτης γραμμής είναι σαφείς και δείχνουν ποιες υποθέσεις πρέπει να «ξετιναχθούν» πέρα από κάθε κριτήριο και προτεραιότητα:
α) Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..
β) Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος
γ) Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
δ) Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος (όπως δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο).
ε) Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.
στ) Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου
ζ) Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε
η) Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
θ) Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας
ι) Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος
ια) Υποθέσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων
ιβ) Υποθέσεις ειδικών κατηγοριών φορολογούμενων