Ανοίγει η συζήτηση για τα πλεονάσματα από το 2021 και μετά

Ο Χρ. Σταϊκούρας / Eurokinissi

Μπορεί να μοιάζει αυτονόητο αλλά δεν είναι κι έτσι ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία για τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους για τους δημοσιονομικούς στόχους από την επόμενη χρονιά και μετά.

"Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά που αποφάσισε πρόσφατα το Eurogroup, δεν έχουμε αυτούς τους στόχους (σ.σ.3,5%) για το 2020 και θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 κι ύστερα, λαμβάνοντας υπόψιν την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός", δήλωσε στο CNBC ο Χ. Σταϊκούρας, με φόντο τις προβλέψεις της Κομισιόν για εκτίναξη του Χρέους στα όρια του 200% λόγω της μεγάλης ύφεσης που αναμένεται στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε πριν ξεσπάσει η πανδημία, δηλαδή να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους των πλεονασμάτων, που είχαν τεθεί το 2018 με βάση την τότε Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους. Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση, η Ελλάδα οφείλει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2023, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες και την ανάγκη υποβοήθησης της ανάπτυξης, θεωρείται παράλογο.

Αναμφίβολα οι συζητήσεις αυτές και οι όποιες αποφάσεις "κουμπώνουν" με τις εν εξελίξει συζητήσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις εκταμίευσης- παρακολούθησης της χρηματοδοτικής βοήθειας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ