Αλλάζουν όλα στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Δεν θα ανέβει απλώς το «πακέτο» για τις επιχειρήσεις, που θα μπορέσουν να μπουν στη β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά θα αλλάξουν και τα κριτήρια με στόχο να καλυφθούν και πολύ μικρές, ατομικές επιχειρήσεις σε κλάδους που παρασύρθηκαν στη δίνη της πανδημίας.
Η α’ φάση της επιστρεπτέας, που κλείνει με τις τελευταίες πληρωμές σε 1.822 δικαιούχους, μοίρασε σε 51.529 επιχειρήσεις περί τα 600 εκατ. ευρώ, με το μέσο ποσό δανείου ανά επιχείρηση να διαμορφώνεται στις 11.257 ευρώ. Στο ΓΛΚ υπολογίζουν ότι η β’ φάση, που θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα καλύψει πάνω από 100- 120 χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς το βασικό κριτήριο- δηλαδή ο τζίρος- διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων.
Στην α’ φάση το κριτήριο ήταν ο τζίρος του Μαρτίου, καθώς όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, το πρόγραμμα των κρατικών δανείων έπρεπε να τρέξει γρήγορα, με αποτέλεσμα η «καθίζηση» του Απριλίου να μην συνυπολογιστεί άρα να μείνουν απ’ έξω πολλές μικρές κυρίως επιχειρήσεις, που έπαθαν black out λόγω κορωνοϊού. Στη β’ φάση, το κριτήριο του τζίρου θα συμπεριλάβει το «μαύρο» δίμηνο Απριλίου- Μαίου κι αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι ανοίγει η περίμετρος των δικαιούχων.
Υπολογίζεται ότι ως τις αρχές του Ιουλίου θα έχουν μοιραστεί περί τα 1,4 δισ. ευρώ «φρέσκο» χρήμα κι αυτό που επισημαίνουν από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι πέρα από τις επιχειρήσεις, που θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά, δικαίωμα να ζητήσουν εκ νέου δάνειο έχουν και όσες επιχειρήσεις καλύφθηκαν από την α’ φάση. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία από αυτές τις 51.529 δεν εξάντλησε το διαθέσιμο ποσό δανείου, είναι βέβαιο ότι χιλιάδες επιχειρήσεις της α’ φάσης θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα συμμετέχοντας στη β’ φάση, εφόσον επιβεβαιώνεται η πτώση του τζίρου τους και στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου.
Το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της επιστρεπτέας προκαταβολής σε υπερδιπλάσιο αριθμό δικαιούχων είναι, πάντως, ότι καταργείται η γενική εξαίρεση των ατομικών επιχειρήσεων. Όπως αποκάλυψε ο Χ. Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή, στη β’ φάση θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η ένταξη συγκεκριμένων περιπτώσεων ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρήζει στήριξης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανοίξει η «πόρτα» για επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό, στο λιανεμπόριο.
Τα στατιστικά της α’ φάσης έχουν, πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δείχνουν ότι τα πρώτα δάνεια ήταν μικρά, αλλά όσο προχωρούσε η εκκαθάριση των αιτήσεων, το ποσό ανέβαινε. Συγκεκριμένα:
1η εκκαθάριση: 8652 δικαιούχοι μοιράστηκαν κατά μέσο όρο 6.414 ευρώ
2η εκκαθάριση: 25.406 δικαιούχοι μοιράστηκαν κατά μέσο 6.998 ευρώ
3η εκκαθάριση: 13.474 δικαιούχοι μοιράστηκαν κατά μέσο όρο 17.470 ευρώ
4η εκκαθάριση: 3.997 δικαιούχοι μοιράστηκαν κατά μέσο όρο 27.870 ευρώ
Αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν, πάντως, ότι αν και οι όροι αυτών των πενταετών
κρατικών δανείων είναι δελεαστικοί- περίοδος χάριτος το πρώτο έτος και επιτόκιο μικρότερο του 1%- υπάρχει διστακτικότητα εκ μέρους των επιχειρήσεων, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αυτά τα ποσά δεν παύουν να είναι δάνεια. Ο δεύτερος είναι ότι οι επιχειρήσεις που θα τα πάρουν δεσμεύονται από ρήτρα μη απολύσεων του προσωπικού τους.