Ποιοι θα δουν μειώσεις έως 30% στον ΕΝΦΙΑ

NEWSROOM
Ποιοι θα δουν μειώσεις έως 30% στον ΕΝΦΙΑ

Οι προαναγγελθείσες τροπολογίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου επιχειρήσεων κατατέθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, στο νομοσχέδιο με θέμα «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681».

Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου, οι επιχειρήσεις θα έχουν 1 μονάδα μείωση φορολογικού συντελεστή ανά έτος, ξεκινώντας από τη χρήση του 2019, θα έχουν δηλαδή φορολογική ελάφρυνση- 142 εκατ. ευρώ, την οποία θα δουν, όμως, στην εκκαθάριση του 2020.

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, μείωση 30% θα έχουν τα φυτικά πρόσωπα που διαθέτουν ακίνητη περιουσία μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ. Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό αυτής, το ποσό της μείωσης κατά 30% μειώνεται κατά 0,7 του ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

Ως εκ τούτου, το μέγιστο της ελάφρυνσης φόρου θα έχουν όσοι κατοικούν σε περιοχές με πολύ χαμηλή Τιμή Ζώνης, δηλαδή κυρίως η Δυτική Αττική, κάποιες γειτονιές της Θεσσαλονίκης και μικρές πόλεις ή απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας. Με βάση τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, αξίας περιουσίας ως 60.000 ευρώ έχουν κάτι λιγότερο από 3,5 εκατομμύρια. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό έκπτωσης 30%, στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε μείωση φόρου 67 ευρώ.

Όμως, πάνω από τις 60.000 ευρώ οι εκπτώσεις πέφτουν σημαντικά. Μάλιστα, υπολογίζεται πως για συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, η προωθούμενη παρέμβαση δεν οδηγεί σε παραμικρή ελάφρυνση.

Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, για μια ακόμα χρονιά γλιτώνουν από το Συμπληρωματικό Φόρο του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος εφαρμόζεται σε σύνολο ακίνητης περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ. Από τη μια οι τεχνικές δυσκολίες, που έχουν καταγραφεί, όμως, εδώ και μια τριετία κι από την άλλη το προφανές πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση ιδιοκτητών στην Περιφέρεια, «πάγωσαν» τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα αγροτεμάχια.

ΣΧΕΤΙΚΑ