Οι νέοι μισθοί με την επιδότηση του 60% -Αναλυτικά παραδείγματα

NEWSROOM
Μισθοί
Φωτογραφία: SOOC

Σε μια διαφορετική πραγματικότητα, αλλά με ένα ενισχυμένο δίχτυ ασφαλείας για τους μισθούς, θα βρεθούν στο προσεχές διάστημα πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Μεταξύ των μέτρων που παρουσιάστηκαν χθες, το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Ο νέος μηχανισμός, που περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για την εκ περιτροπής εργασία και τους μισθούς, αφορά το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου. Παρά ταύτα, το υπ. Εργασίας επισήμανε ότι η χρονική ισχύς μπορεί να επεκταθεί, εφόσον χρειαστεί.

Ο μηχανισμός για την εργασία δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μειώνουν το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, με ανάλογη μείωση στις απολαβές. Σε αυτό το σημείο θα αναλαμβάνει «δράση» ένα ειδικό πλαίσιο επιδότησης του χαμένου μισθού, σε ποσοστό 60%. Τι σημαίνει αυτό;

Αν ένας εργαζόμενος λαμβάνει κανονικά μισθό ύψους 850 ευρώ, με τη μείωση του ωραρίου θα λάβει τελικά 425 ευρώ. Το κράτος, ωστόσο, θα επιδοτεί κατά 60% το μισθό που περικόπηκε. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα δίνει 255 ευρώ (το 60% των 425 ευρώ) και ο εργαζόμενος στο τέλος θα λαμβάνει 680 ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 170 ευρώ (-20%).

Ομοίως, για ένα μισθό των 1.000 ευρώ, με το μειωμένο ωράριο, ο εργαζόμενος θα λάβει από την επιχείρηση 500 ευρώ. Από τα 500 ευρώ που χάνει, το κράτος θα καλύπτει τα 300 και ο εργαζόμενος στο τέλος θα παίρνει 800 ευρώ. Μια μείωση της τάξης των 200 ευρώ (-20%).

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Εν ολίγοις, το ποσό δεν θα πέσει ποτέ κάτω από τα 650 ευρώ και αν ένας εργαζόμενος ελάμβανε αυτό τον κατώτατο μισθό, δεν θα δει καμία μείωση στις απολαβές, παρά το μειωμένο ωράριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό επιδότησης μισθού θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες, ενώ θα καλύπτονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης της εκάστοτε επιχείρησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ότι δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό. Παράλληλα, το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Ο νέος μηχανισμός ορίζει ότι ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας (απόλυση) και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

«Σε αυτό το σημείο θα σας υπενθυμίσω ότι, από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ