Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ των 850 εκατ.
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου που θα υλοποιηθεί με σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και αφορά στην κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών με πολύ υψηλές ταχύτητες (Ultra Fast Broadband).
Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με τα εννιά σχήματα τα οποία διεκδικούν το μεγάλο έργο με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850 εκατομμυρίων ευρώ με ΦΠΑ.
Η επιτροπή του διαγωνισμού ετοιμάζει τα τεύχη του ανταγωνιστικού διαλόγου, τα οποία θα διανεμηθούν στους υποψήφιους προκειμένου να τα μελετήσουν για δύο εβδομάδες.
Στη συνέχεια η επιτροπή θα καλέσει τα υποψήφια σχήματα να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να μπει στην τελική της φάση μέσα στο καλοκαίρι.
Οι στόχοι για την ανάδειξη αναδόχου δεν έχουν αλλάξει παρά την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να στοχεύει στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους.
Ο ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των υποψηφίων σχημάτων αναμένεται να διαρκέσει ένα μήνα.
Πρόκειται για σημαντική επένδυση δεδομένου ότι προβλέπεται η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, δηλαδή σε εκείνες που δεν έχουν υλοποιήσει επενδύσεις οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι.
Το έργο, το οποίο έχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά σε 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις με τη δημιουργία περισσότερων από 800.000 συνδέσεων ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps.
Στο διαγωνισμό για τη μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα συμμετέχουν συνολικά τα εξής εννιά σχήματα:
- Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ)
- Vodafone
- Όμιλος ΟΤΕ
- ΑΒΑΞ
- Intracom
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
- Μυτιληναίος
- ΔΕΗ
- Wind
Η αρχική προκήρυξη προβλέπει τη δημιουργία επτά διαφορετικών περιοχών (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα, με το μέγιστο αριθμό περιοχών που μπορεί να αναλάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος να είναι τρεις.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ειδικού επενδυτικού σχήματος (SPV) το οποίο θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα δημιουργηθούν για τουλάχιστον 20 χρόνια.