Καθοδική η πορεία των μισθών στην Ελλάδα
Τη μεγαλύτερη μείωση μισθών στην Ευρώπη υπέστησαν οι Έλληνες εργαζόμενοι το 2017 σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) η οποία επικεντρώνεται στην ανισότητα των αμοιβών ανδρών- γυναικών . Η μείωση ανέρχεται σε 3,5% σε σύγκριση με το 2016 και είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από το 2013.
Ακόμα και πριν από την κρίση, όμως, η πορεία των μισθών στην Ελλάδα ήταν καθοδική. Συγκεκριμένα, το διάστημα 2000-2017 οι μισθοί μειώνονταν 3,5% τον χρόνο κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με την έρευνα, η συρρίκνωση των πραγματικών μισθών αποδίδεται στην κυριαρχία των ελαστικών μορφών εργασίας.
Μειώσεις μισθών, ωστόσο, σημειώθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, οι μισθοί έμειναν παγωμένοι το 2017 στην Ευρώπη ενώ είχαν αυξηθεί κατά 1,3% το 2016 και κατά 1,6% το 2015. Η αρνητική εξέλιξη αποδίδεται από το ILO στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πραγματικών μισθών σε Γερμανία (0,9%) και σε Γαλλία (0,1%) και στη συρρίκνωση των μισθών σε Ιταλία (-1,2%) και Ισπανία (-1,8%).
Όσο για την εξέλιξη των αμοιβών σε παγκόσμια κλίμακα , η αύξηση βαίνει μειούμενη αφού το 2017 αυξήθηκαν μόλις 1,8% από 2,4% που είχαν αυξηθεί τον προηγούμενο έτος. Όπως επισημαίνεται τα μεγέθη θα ήταν ακόμα πιο δυσοίωνη αν δεν συνυπολογιζόταν οι αυξήσεις της Κίνας που σημειώνει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται παγκοσμίως στο 20%. Στις πλούσιες χώρες το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μεγαλύτερο για τους υψηλόμισθους, ενώ στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα το χάσμα είναι μεγαλύτερο για τους πιο χαμηλόμισθους εργαζομένους. Στην Ελλάδα το χάσμα στις αμοιβές (μέσο ωρομίσθιο) ανδρών και γυναικών ανέρχεται (μέσος όρος) στο 12,5% εις βάρος των γυναικών, στην Κύπρο στο 12,6%, στη Γερμανία στο 21,5%, στην Εσθονία στο 23,8% και στη Σλοβενία στο 4,5.