Κορωνοϊός: Θα αντέξει η ελληνική οικονομία μια νέα φάση καραντίνας;

NEWSROOM
Ανοίγουν ξανά τα καταστήματα
Ανοίγουν ξανά τα καταστήματα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στις οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσε μια νέα φάση καραντίνας για την Ελλάδα, στην περίπτωση που η επιδημία του κορωνοϊού «φουντώσει» ξανά, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, αναφέρθηκε αρχικά στο σχέδιο που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Το σχέδιο του κ. Τσίπρα είναι 8 με 10 δισ. ευρώ πάνω από τα διαθέσιμα και θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω του ESM» σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ρεαλιστική η πρόταση.

Μεταξύ άλλων, εξήγησε, ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως δεδομένη η είσπραξη των κερδών των ομολόγων. «Πρόκειται για κεφάλαια που δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, μας τα δίνουν κάθε έξι μήνες, μετά από αξιολόγηση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέχεια, τοποθετήθηκε πάνω σε δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες -μεταξύ άλλων και από τον Γιώργο Κύρτσο- βάσει των οποίων τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν μέχρι τον Ιούνιο.

«Δεν συμφώνησα με αυτές τις δηλώσεις και με τον κ. Κύρτσο. Ο κ. Κύρτσος έκανε μια υπόθεση, εγώ μετράω. Είναι διαφορετικό το να υποθέτεις από το να μετράς. Εγώ ξέρω ότι χθες, 29/04, είχαμε 28 δισ. ταμειακά διαθέσιμα» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Παρά ταύτα, ο κ. Σκυλακάκης παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη και πως μια νέα φάση καραντίνας θα αποτελούσε σημαντική απειλή για την ελληνική οικονομία. «Αν πάμε σε καραντίνα τότε έχουμε σοβαρό θέμα. Θα δούμε πώς θα το χειριστούμε, δεν θα είναι η πιο εύκολη απόφαση η καραντίνα» είπε και προσέθεσε:

«Τώρα ανοίγουμε λίγο νωρίτερα από αυτό που είχαμε υπολογίσει. Θα είναι αλλιώς να πάμε σε καραντίνα το φθινόπωρο, μια δύσκολη εξίσωση. Αν ξανακλείσει (σ.σ. η οικονομία), δεν θα έχουμε πρόβλημα επιβίωσης, όμως θα έχουμε ανάγκη να προσαρμοστούμε (στις συνθήκες) με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι σήμερα.»

Ο υφυπουργός Οικονομικών στη συνέχεια ρωτήθηκε αν βάσει όλων αυτών των δεδομένων προκύπτει ότι η απόφαση για τη χαλάρωση των μέτρων έγινε με πρωτίστως οικονομικά και πολιτικά κριτήρια και όχι επιστημονικά. Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε:

«Οχι, σας διαβεβαιώνω ότι ο σχεδιασμός μας (σ.σ. για το άνοιγμα της οικονομίας) ήταν για λίγο πιο μετά. Περιμέναμε ότι οι λοιμωξιολόγοι θα μας πουν για πιο μετά. Δεν έχουμε εκθέσει οποιονδήποτε όρο στους λοιμωξιολόγους. Υπάρχει ένας κινέζικος τοίχος μεταξύ των επιστημόνων και των οικονομολόγων, ώστε να λαμβάνουν ανεπηρέαστοι τις αποφάσεις τους.»

Καταλήγοντας, ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι το σύνολο των χρημάτων που θα δαπανηθούν στην οικονομία, μαζί με τα ποσά για την ενίσχυση της ρευστότητας, είναι περίπου 24 δισ. ευρώ. «Ενα μεγάλο κομμάτι από αυτό το ποσό θα κινητοποιηθεί από τις τράπεζες, με δανεισμό προς τις επιχειρήσεις. Το Δημόσιο θα δώσει εγγυήσεις» τόνισε και προσέθεσε:

«Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον τουρισμό. Δεν έχουμε ακόμη την πλήρη εικόνα. Ελπίζουμε ότι η απώλεια θα έχει ένα όριο, για παράδειγμα κάτω από το 50%, αλλά όχι μηδέν. Αν είναι μηδέν, θα χάσουμε περισσότερα χρήματα.»

ΣΧΕΤΙΚΑ