Πυρετώδεις διεργασίες για το σχέδιο επανεκκίνησης του Τουρισμού

Φώτο:Shutterstock

Έως τις 10 Μαΐου αναμένεται να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό τις προτάσεις της για την επανεκκίνηση του τουρισμού η task force στην οποία συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία και ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την επαναλειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας θα αποτελείται από δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει μέτρα για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά στις υγειονομικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία καταλυμάτων και πτήσεων.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου το οποίο θα καλύπτει όλες τις πτυχές του ταξιδιού των τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα τους επόμενους μήνες και θα επιτρέπει τη δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Στο διάλογο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν την επόμενη ημέρα συμμετέχουν ενεργά και οι φορείς του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχειακά επιμελητήρια, ο ΣΕΤΕ, η Aegean και οι εταιρείες αεροδρομίων (ΔΑΑ και Fraport Greece).

Το απόγευμα της Δευτέρας μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, είχαν τηλεδιάσκεψη με τους τουριστικούς φορείς και τον ΕΟΔΥ προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους για τους κανόνες λειτουργίας που θα διέπουν καταλύματα και μεταφορές.

Όπως τονίζουν πηγές με γνώση των σεναρίων που εξετάζονται, τα μέτρα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων θα αποτυπωθούν με μεγάλη λεπτομέρεια. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για αποστάσεις ασφαλείας σε πισίνες και παραλίες, ενώ θα ορίζεται μέχρι και ανώτατος αριθμός ατόμων που θα μπορεί να χρησιμοποιεί την πισίνα ανάλογα με το μέγεθός της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένας από τους βασικούς άξονες των υγειονομικών μέτρων αφορά και στην προμήθεια αξιόπιστων τεστ στα οποία θα μπορούν να υποβάλλονται οι πελάτες ξενοδοχείων σε περίπτωση που εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα.

Οι φορείς του τουρισμού από την πλευρά τους τονίζουν ότι οι κανόνες λειτουργίας που θα θεσπιστούν θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικοί προκειμένου να μην προκύψει κίνδυνος τα ξενοδοχεία να μετατραπούν σε νοσοκομεία όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως προσθέτουν, εάν τα μέτρα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων είναι υπερβολικά αυστηρά τότε θα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο διεκδίκησης υπέρογκων αποζημιώσεων σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό πελάτες τουριστικών καταλυμάτων.

Ο ΣΕΤΕ μάλιστα έχει ζητήσει από εταιρείες πιστοποίησης που είναι μέλη του (TUV Hellas, TUV Austria, Cosmocert και SGS Hellas) να εκπονήσουν έως τις 11 Μαΐου πλαίσιο προτάσεων για κανονισμούς λειτουργίας σε καταλύματα και μεταφορές, ειδικότερα για την ακτοπλοΐα και τα τουριστικά λεωφορεία.

Το ζήτημα της διαμόρφωσης κοινών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία αεροδρομίων, ξενοδοχείων και επιχειρήσεων εστίασης τόνισε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, ο Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν στην εκπόνηση κοινών κανόνων που θα διέπουν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις μεταφορές, ωστόσο η λήψη αποφάσεων δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Οι ίδιες πηγές ελπίζουν ότι η καθυστέρηση στην απόκριση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών θα καλυφθεί με διμερείς διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το σύνολο των κρατών μελών.

Στην τηλεδιάσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων για όλη τη διάρκεια της κρίσης μέσω του προγράμματος SURE των 100 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και μέσω του πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για το θέμα αυτό η Ελλάδα έχει συνυπογράψει κοινή θέση μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία.

Εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως το voucher διάρκειας 18 μηνών για την αποζημίωση πελατών που έχουν κάνει κρατήσεις και τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά και προγράμματα μειωμένης εργασίας με επιδότηση μέρους του χαμένου μισθού.

Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόστηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στο παρελθόν με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το kurzarbeit, το οποίο εγκαινιάστηκε στη Γερμανία το 2008 και επανήλθε στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρά τα μέτρα, οι περισσότεροι επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι το πλήγμα που θα υποστεί ο κλάδος τους επόμενους μήνες θα είναι τεράστιο, δεδομένου ότι βασικές αγορές της Ελλάδας όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν για διακοπές έως το τέλος Ιουλίου ή εάν το κάνουν να μείνουν εντός των συνόρων της χώρας τους.

Ο προβληματισμός εντείνεται και από το γεγονός ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τα προγράμματα των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών το καλοκαίρι, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ