ΕΒΕΠ: Σχέδιο εξόδου με 11 βήματα για την «ανάσταση» της οικονομίας
Δέσμη προτάσεων για την διαδρομή επιστροφής στην κανονικότητα και την «ανάσταση» της οικονομικής ζωής του τόπου κατέθεσε το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Το επιμελητήριο σημειώνει ότι η επόμενη μέρα του κορωνοϊού απαιτεί ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών και η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο εξόδου με σταθερά βήματα που θα πρέπει να εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία. Το «11 Steps Exit Plan» που συνέταξε το τμήμα μελετών του επιμελητηρίου, κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους υπουργούς και ζήτησε να εξεταστεί, ώστε να ενσωματωθεί στις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού.
Αναλυτικά, το σχέδιο εξόδου που προτείνει το ΕΒΕΠ περιέχει τα ακόλουθα 11 βήματα:
1. Εναρμονισμένοι κανόνες εξόδου με χρονικές διακρίσεις
2. Συνέχεια επικοινωνίας για μέτρα δημόσιας υγείας και συμπεριφοράς
3. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αναζωογόνηση της κατανάλωσης
4. Οικονομική υποστήριξη για τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας
5. Έκτακτη και επείγουσα βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
6. Διατήρηση εργασιακής ειρήνης και μείωση μη μισθολογικού κόστους. Προτείνονται τα εξής:
• Μείωση των εισφορών από το 2020 για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους.
• Επέκταση των υπερωριών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμα οι επιχειρήσεις τις ανάγκες τους.
• Να επιτρέπεται στους εργοδότες να καθορίζουν πότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν κανονικές άδειες, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τη σύνθεση του προσωπικού.
• Απλοποίηση για καθυστέρηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και επέκτασης τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς προσαυξήσεις.
7. Ορισμός λειτουργίας κάθε αγοράς από την τοπική κοινωνία. Όπως σημειώνεται, το άνοιγμα της Κυριακής δεν έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα, παρά μόνο σε τουριστικές περιοχές.
8. Διεύρυνση δυνατοτήτων παράδοσης εμπορευμάτων. Προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπούν παραδόσεις επί 24ώρου βάσης για επιπλέον κλάδους και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θέση της και να διευκολύνει πολύπλοκες αλυσίδες αξίας να λειτουργούν χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους προμηθευτές.
9. Υποστήριξη σε επίπεδο Πόλεων και Περιφερειών. Δηλαδή προτείνεται η δημιουργία ενός πολιτιστικού ταμείου διάσωσης σε κάθε περιφέρεια για όσους κλάδους αντιμετωπίζουν μαζική πτώχευση, όπως τους διοργανωτές εκθέσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων, θερινά θέατρα κλπ. Επίσης να υποστηριχθούν οι παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες)
10. Αντιμετώπιση και αποφυγή πτωχεύσεων και ανεργίας. (Μια γρήγορη ανάκαμψη σχήματος V είναι δυνατή μόνο εάν η διακοπή λήξει στις αρχές Μαΐου, διαφορετικά θα υπάρχει αργή ανάκαμψη με καμπύλη U ή ακόμη και L).
11. Εγγυήσεις για την ακέραιη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Αναμένονται, εντός της εβδομάδας, οι σημαντικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής και εξασφάλιση συνθηκών ελεύθερου εμπορίου χωρίς προστατευτισμό.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα της αγοράς, την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, επισημαίνει:
«Η επιτυχής καταπολέμηση του κορονοϊού στη χώρα μας, αναπόφευκτα, οδήγησε σε καταστολή την οικονομική δραστηριότητα του τόπου με πολλές συνέπειες και μεγάλες απώλειες. Είναι, όμως, σημαντικό πως η επόμενη μέρα της πανδημίας θα μας βρει υγιείς για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Η επανεκκίνηση της αγοράς θα πρέπει να συμβεί μόλις το επιτρέψουν οι ιατρικές προϋποθέσεις και να αποφευχθεί το «φαινόμενο του ακορντεόν» που θα οδηγήσει σε πισωγυρίσματα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιβίωση των επιχειρήσεων, μέσω διαφόρων ενισχύσεων ρευστότητας και παράτασης οικονομικών υποχρεώσεων, στέλνοντας το μήνυμα πως μπορεί να υπάρξει μια νέα οικονομική δυναμική μετά την κρίση. Η θέσπιση μέτρων ανάπτυξης θα πρέπει να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε μία σημαντική διαρθρωτική προσαρμογή με βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις και ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους σε μελλοντικές δυσκολίες. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε έργα καινοτομίας, σε θέματα υγείας, ενέργειας, αγροτικής, βιομηχανικής και ναυτιλιακής παραγωγής. Καθοριστικό ρόλο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας θα παίξουν οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής σε σχέση τον τρόπο και το ύψος του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας. Για να επιτύχουμε μια συντονισμένη και συγχρονισμένη επανεκκίνηση της αγοράς χρειαζόμαστε ένα "exit plan" το οποίο πρέπει να το εφαρμόσουμε βήμα προς βήμα, ακολουθώντας αντίστροφα την ίδια διαδρομή και τον ίδιο τρόπο που πετύχαμε τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Το να τηρούμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και υποχρέωσης μεταξύ μας. Θα χρειαστεί στο μέλλον να αναθεωρήσουμε πολλά, αλλά θα τα καταφέρουμε. Χριστός Ανέστη! »