Τσαμάζ: Οι επενδύσεις του ΟΤΕ θα υλοποιηθούν χωρίς παρέκκλιση

NEWSROOM
Τσαμάζ: Οι επενδύσεις του ΟΤΕ θα υλοποιηθούν χωρίς παρέκκλιση
O πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ Μιχ. Τσαμάζ / Eurokinissi

Στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, οι επενδύσεις που έχει προγραμματίσει ο ΟΤΕ την επόμενη τριετία θα υλοποιηθούν δίχως παρέκκλιση, παρά την αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών του ομίλου το 2020 λόγω της κρίσης.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ εκτίμησε ότι η έναρξη των έργων προϋπολογισμού περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε 5G αναμένεται να μετατεθεί για το φθινόπωρο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα έργα οπτικών ινών.

Δίχως αλλαγές θα συνεχιστεί ο προγραμματισμός και για την είσοδο του ΟΤΕ στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, δεδομένου ότι ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία με την Intralot συνεχίζεται απρόσκοπτα.

«Η απόφαση για την είσοδο στο διαδικτυακό στοίχημα ελήφθη το 2018, η συνεργασία με την Intralot παραμένει, έχουν ήδη συσταθεί ομάδες και από τις δύο πλευρές οι οποίες συνεχίζουν να εργάζονται», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΤΕ.

Μείωση εσόδων, roaming και αύξηση κίνησης στα δίκτυα

Σε ό,τι αφορά τη μείωση εσόδων ο Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε ότι δε θα είναι τόσο σημαντική ώστε να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον όμιλο, ενώ πρόσθεσε ότι για την άμβλυνση των επιπτώσεων ο ΟΤΕ θα προχωρήσει σε περιορισμό εξόδων τα οποία δεν αφορούν στις αμοιβές εργαζομένων.

Η καθίζηση της τουριστικής κίνησης θα επηρεάσει τα έσοδα του ΟΤΕ λόγω της μείωσης της χρήσης του roaming, με τον κ. Τσαμάζ να εκτιμάει ωστόσο ότι η απώλεια δε θα είναι τόσο μεγάλη.

Μιλώντας για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου τόνισε ότι μετά το αρχικό σοκ της επιβολής των περιοριστικών μέτρων, επανέρχεται η ομαλότητα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες περισσότεροι από 300.000 πελάτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή της Cosmote για την εξόφληση των λογαριασμών τους ψηφιακά, ανεβάζοντας στα 3,2 εκατομμύρια των αριθμό των πελατών του ΟΤΕ που χρησιμοποιούν πλέον την εφαρμογή.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ μίλησε και για την απόδοση των δικτύων σταθερής και κινητής τα οποία ανταποκρίνονται με επιτυχία στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, τονίζοντας ότι καθοριστικό ρόλο στην αντοχή των δικτύων έχουν παίξει οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο ότι οι ανανεώσεις συμβολαίων μέσω διαδικτύου το Μάρτιο σημείωσαν αύξηση που υπερβαίνει το 100% συγκριτικά με το Φεβρουάριο, ενώ κατά περίπου 20% με 30% αυξήθηκαν τα αιτήματα από πελάτες για αναβάθμιση ταχυτήτων.

Μετά τη λήψη των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά περίπου 50%, ενώ η χρήση δεδομένων στην κινητή σημείωσε αύξηση της τάξεως του 90%, φτάνοντας τα 800 terabytes την ημέρα.

Η μεγαλύτερη αύξηση δεδομένων σημειώθηκε στις υπηρεσίες ψυχαγωγίας, όπως σε video streaming και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κίνηση στις υπηρεσίες φωνής αυξήθηκε κατά περίπου 45%, δίχως να χρειαστεί να γίνει μείωση της ταχύτητας.

Χαμηλό ποσοστό αύξησης παρουσίασαν οι εφαρμογές στην κινητή τηλεφωνία που αφορούν σε τηλεκπαίδευση και τηλεργασία, ενώ τεράστια ήταν η μείωση στη χρήση εφαρμογών κίνησης (χάρτες κτλ).

Ειδική αναφορά στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος είπε ότι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ, το 80% από το σύνολο των 13.000 εργαζομένων που απασχολούνται στην εταιρεία εργάζεται από την ασφάλεια του σπιτιού του.

Εντυπωσιακή χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ υπογράμμισε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης υλοποιούνται με ταχύτητα δεδομένης της γραφειοκρατίας.

Συμβολή ΟΤΕ στην αντιμετώπιση κρίσης

Ο Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε ότι η συμβολή του ομίλου ΟΤΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο ΟΤΕ έχει διαθέσει 2 εκατομμύρια ευρώ για το εξοπλισμό 110 κλινών ΜΕΘ με μόνιτορ, ενώ έχει χρηματοδοτήσει και την προμήθεια 24 αναπνευστήρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ