Profit Insight: Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού
Καθοριστικό ρόλο στην γενικότερη προσπάθεια που γίνεται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και το επιχειρείν θα έχει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει τις πρώτες δέσμες μέτρων-διευκολύνσεων για ιδιώτες πελάτες και επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα διαχειρίζονται το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εφαρμογή κανονιστικών υποχρεώσεων, την επαγρύπνηση για την ασφάλεια των δεδομένων και την απάτη, διατηρώντας συνάμα την κερδοφορία τους.
Ο ρόλος των τραπεζών, όπως αναφέρει ο Νίκος Καμπανόπουλος, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρίας συμβούλων Profit Insight, θα είναι πολύ σημαντικός στο μετά την πανδημία περιβάλλον. Η υποστήριξη στις δανειακές ανάγκες των πελατών τους και τα ψηφιακά κανάλια που θα παρέχουν, θα καθορίσουν μεταξύ άλλων την σχέση που θα έχουν μαζί τους στο μέλλον.
Οι τράπεζες έχουν βάλει από καιρό στα σχέδιά τους τον ψηφιακό μετασχηματισμό - το ερώτημα είναι αν θα εφαρμόσουν αυτά τα σχέδια την επόμενη μέρα. Καθώς ο κόσμος θα ζητά περισσότερες επιλογές, θα δημιουργηθούν ίσως πιο πολλές ευκαιρίες για τις εταιρείες «fintech», καθώς και νέες συνεργασίες με τις τράπεζες, όπου η ανάλυση δεδομένων (data analytics) θα είναι καθοριστική στην αλληλεπίδραση και σχέση με τους πελάτες.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην σημασία της ανάλυσης δεδομένων στον τραπεζικό τομέα, στον οποίο εξειδικεύεται η Profit Insight, ο Νίκος Καμπανόπουλος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μέσω της ανάλυσης δεδομένων συναλλαγών στον τραπεζικό τομέα χτίζονται στρατηγικές για την κάλυψη των χαμένων εσόδων. Παράλληλα η ανάλυση δεδομένων συμβάλλει στην αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων όσον αφορά στις αναμενόμενες δανειακές ανάγκες των πελατών των τραπεζών, στην προσαρμογή πιστώσεων και την διαχείριση ρίσκου, στην προσαρμογή αποπληρωμών, στην αναδιάρθρωση χρέους, κλπ. Συμβάλει επίσης στις δημιουργία διαδικασιών και πρακτικών που μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα επιχειρηματικά κανάλια και εργασιακό περιβάλλον.
Ο κ.Καμπανόπουλος, με 20 χρόνια εμπειρίας ως επιτελικό στέλεχος στην Visa, από προηγούμενες επιτελικές θέσεις, αναφέρεται και στις επιπτώσεις στον τομέα πληρωμών από την πανδημία του κοροναϊού. Όπως επισημαίνει τα σχήματα πληρωμών έχουν προειδοποιήσει για μειωμένη ανάπτυξη λόγω της πανδημίας. Οι συναλλαγές στο διαδίκτυο δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα και αυτό φάνηκε και από πρόσφατη ανακοίνωση γνωστής online πλατφόρμας στην χώρα μας όπου φαίνεται σημαντική ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου, κυρίως σε προϊόντα υγείας, παιχνίδια, όργανα γυμναστικής, υπολογιστές και άλλα προϊόντα. Όμως, βραχυπρόθεσμα, οι διασυνοριακές συναλλαγές θα έχουν πτώση, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η διασκέδαση, η αυτοκινητοβιομηχανία, και τα πετρελαιοειδή.
Όπως αναφέρει ο κ. Καμπανόπουλος ως μέσο πληρωμής, φαίνεται ότι τα μετρητά θα επηρεαστούν περισσότερο, καθώς οι κυβερνήσεις και ο ΠΟΥ συνιστούν στους καταναλωτές, αντί να πληρώνουν μετρητά στα καταστήματα, να πληρώνουν ηλεκτρονικά για λόγους υγιεινής. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, η χρήση μετρητών έχει μειωθεί κατά 50% μέσα σε λίγες ημέρες μετά τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία. Καθώς τα καταστήματα κλείνουν και οι τράπεζες αύξησαν το όριο συναλλαγών «tap-and-go» κατά 50%, οι καταναλωτές επέλεξαν τις ανέπαφες πληρωμές για να αποφευχθεί η μόλυνση από τα χαρτονομίσματα. Στη Ρωσία και στην Ινδία, οι αρχές περιόρισαν τον αριθμό των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία και ώθησαν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ψηφιακές πληρωμές. Ζητήθηκε επίσης από τις τράπεζες λιανικής να μειώσουν τον ανεφοδιασμό των ΑΤΜ και να απολυμαίνουν τακτικά τα τερματικά.
Την ίδια στιγμή διεθνώς αλλά και στην χώρα μας ιδιαίτερα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η διείσδυση και η χρήση του πλαστικού χρήματος καθώς και η χρήση των ψηφιακών τραπεζικών καναλιών που ξεκίνησε με την επιβολή των capital controls, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό και για τον τομέα της φοροδιαφυγής.
Όπως αναφέρει ο κ. Καμπανόπουλος, η περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα βοηθούσε σε ένα δίκαιο καταμερισμό των φορολογικών υποχρεώσεων και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ανάλυση δεδομένων (data analytics). Το 2018 για παράδειγμα το έλλειμμα φορολογικών εσόδων ήταν στα 7 δισεκατομμύρια. Είναι ένα τεράστιο ποσό που θα βοηθούσε το κράτος να διαθέσει ακόμη μεγαλύτερα ποσά στην υγεία αλλά και στην υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.