Στοιχεία- σοκ για τις επιπτώσεις στον Τουρισμό
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι οι εγχώριοι παράγοντες του Τουρισμού σχεδιάζουν πυρετωδώς την επόμενη σεζόν, καθώς η φετινή έχει «πληγές» και απώλειες, που δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν, πόσο μάλλον να θεραπευτούν. Ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δηλώνει αισιόδοξος για ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε βάθος 3ετίας, αρχής γενομένης από το 2021, αλλά δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το πόσοι θα αντέξουν τους επόμενους μήνες.
Ξεκινώντας με τα θετικά μηνύματα, με βάση την μέχρι στιγμής εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε σχέση με κύριους ανταγωνιστές μας όπως η Ισπανία και η Ιταλία αλλά και η Γαλλία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να βελτιώσει την συγκριτική της θέση και να ανακάμψει κάπως πιο γρήγορα από άλλες αγορές. Επίσης η μεγάλη διασπορά της πελατειακής της βάσης αποτελεί άλλο ένα πλεονέκτημα που της δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις διάφορες αγορές καθώς θα επανακάμπτουν.
Επιπλέον, η διαφαινόμενη ανάκαμψη της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας πριν από τις παραδοσιακές μας αγορές, σε συνδυασμό με την συγκριτικά καλύτερη εικόνα της χώρας μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δημιουργεί την δυνατότητα για περαιτέρω άνοιγμα στην αγορά αυτή. Επίσης, αν επιβεβαιωθεί η διάθεση των πολιτών να ταξιδέψουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει συγκριτικά υψηλότερη ζήτηση για τα ταξιδιωτικές υπηρεσίες το δ’ 3μηνο φέτος και ίσως και τον Σεπτέμβριο.
Σε αυτήν ακριβώς τη λογική ετοιμάζεται το «βαρύ» πακέτο στήριξης από το οικονομικό επιτελείο και ήδη υπάρχουν στο τραπέζι οι εισηγήσεις για τη μη προκαταβολή φόρου εισοδήματος φέτος, τη μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και μεταφορές, την αναστολή ή κατάργηση του Τέλους Διαμονής, αλλά και προγράμματα επιδότησης- ενίσχυσης για τους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον Τουρισμό, που βρέθηκαν «ξεκρέμαστοι».
Το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί, όμως, ο ελληνικός Τουρισμός προκαλεί σοκ, όπως καταγράφονται σε σχετική μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του Covid-19 στον διεθνή τουρισμό – που πιθανόν να αναθεωρηθεί όσο εξελίσσεται η τρέχουσα κρίση, αναμένεται οι διεθνείς αφίξεις να μειωθούν κατά 20% έως 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι -με διαφορά- η χειρότερη μείωση που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης – συγκριτικά: το 2009, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά -4%, ενώ η επιδημία SARS οδήγησε σε πτώση μόλις -0,4% το 2003!
Δεδομένου, δε, ότι το επίκεντρο της της πανδημίας είναι πλέον στην Ευρώπη, μάλλον μπορεί να αναμένει κανείς ότι η ποσοστιαία μείωση στην Ευρώπη θα είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Πώς «μεταφράζεται αυτή η μείωση αφίξεων; Σε μείωση των διεθνών εισπράξεων του Τουρισμού μεταξύ 300- 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο από τα 1,5 τρις δολάρια, που εισπράχθηκαν το 2019!
Το… κερασάκι στην τούρτα; Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του World Travel and Tourism Council, αναμένεται απώλεια περίπου 75 εκατ. θέσεων εργασίας σε όλον τον κόσμο, από τις οποίες οι 10,2 εκατ. στην Ευρώπη.
Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.