Στις καλένδες τα Ευρωομολόγα για τον κορωνοϊό

Shutterstock

Στην Ουάσιγκτον συζητάνε για «πολεμικά» ομόλογα αναδεικνύοντας έτσι την πραγματική διάσταση της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός, αλλά στην Ευρώπη εξακολουθούν να αναλώνονται σε… κλεφτοπόλεμο για τα μέσα χρηματοδότησης των προγραμμάτων- μαμούθ, που θα απαιτηθούν για να διασωθούν όχι οι εθνικές οικονομίες, αλλά αυτή καθ’ αυτή η ύπαρξη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τη ρητορική που χρησιμοποιούν άπαντες, ακόμα και οι Βόρειοι, για την πρωτοφανή σε ένταση και έκταση ζημιά που προκαλεί η πανδημία, τα λόγια από τις πράξεις εξακολουθούν να απέχουν έτη φωτός. Και κάπως έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup να βρουν συμβιβασμούς στα υφιστάμενα χρηματοδοτικά «εργαλεία», καθώς τα Ευρωομόλογα ή Κορωνοομόλογα παραπέμπονται στις καλένδες.

«Καταγράφηκαν διαφωνίες στα γνωστά σημεία» ανέφεραν στο economistas αρμόδιες πηγές, μετά την ολοκλήρωση του χθεσινοβραδινού Euroworking Group κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και των δορυφόρων τους, επέμειναν στη θέση ότι η πρόταση για την έκδοση ειδικών ομολόγων, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. «Τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση», συμπληρώνουν όσοι διατηρούν κάποια σχετική αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες.

Τι αναζητούν, λοιπόν, σήμερα στην Ευρωομάδα; Κατ’ αρχάς, αποφάσεις, γιατί ενδεχόμενο νέο ναυάγιο θα προκαλέσει τριγμούς. Σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτές οι αποφάσεις; Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο συγκλίνουν στο ότι αναζητείται το μάξιμουμ των υφιστάμενων πηγών χρηματοδότησης, ωστόσο το πρόβλημα ήταν και παραμένει, το «πακέτο» των όρων, που θα συνοδεύουν αυτές τις γραμμές χρηματοδότησης. Όπως σημειώνουν, μάλλον δηκτικά, πηγές με άμεση γνώση των σχετικών διαβουλεύσεων, «μιλάμε για ανακύκλωση των υφιστάμενων εργαλείων και πόρων, όχι για νέα». Επί της ουσίας, οι γκρίζες ζώνες σκιάζουν όλα τα υφιστάμενα «εργαλεία».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βάρος των διαβουλεύσεων έχει πέσει στο… λίφτινγκ των όρων χρηματοδότησης από τον ESM. Όλοι οι αξιωματούχοι, ακόμα και ο Κ. Ρέγκλινγκ, έχουν επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό μασάζ, που απευθύνεται κυρίως στην Ιταλία και στην Ισπανία, επιχειρώντας να πείσουν ότι οι όροι αυτοί δεν θα μοιάζουν σε καμιά περίπτωση με Μνημόνιο κι ότι θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ορθή χρήση αυτών των δανείων για την επούλωση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διαβουλεύσεις, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι όταν φτάνει η ώρα της αξιολόγησης της εφαρμογής τέτοιων όρων, «θολώνουν» επικίνδυνα τα όρια μεταξύ του τι συνιστά επίπτωση και τι όχι.

Αυτό που πρέπει, πάντως, να σημειωθεί είναι ότι πέρα από τις ενστάσεις για τους όρους χρηματοδότησης από τον ESM, υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο αρκούν τα 240 δις που θέλει να διαθέσει ο Ευρωμηχανισμός, με βάση τη γερμανική γραμμή «φτάνουν και περισσεύουν».

Πολλά ερωτηματικά συνοδεύουν, επίσης, το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, για τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης. Στόχος, είναι να διοχετευθούν 100 δις στα κράτη- μέλη, προκειμένου να αναλαμβάνουν οι Προϋπολογισμοί το κόστος, δηλαδή τους μισθούς, για μειωμένα ωράρια εργασίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες θέσεων απασχόλησης.

Ποιο είναι το «αγκάθι»; Αυτά τα 100 δις ευρώ είναι δάνεια από την Κομισιόν, που θα προσφύγει σε δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να τα εξασφαλίσει. Τα δάνεια θα υποστηρίζονται, όμως, από ένα σύστημα εθελοντικών εγγυήσεων τις οποίες τα κράτη μέλη θα αναλαμβάνουν έναντι της ΕΕ και το πρόγραμμα θα αρχίσει να λειτουργεί μόλις όλα τα κράτη μέλη δεσμευθούν για τις εν λόγω εγγυήσεις. Σε τι ύψος είναι αυτές οι εγγυήσεις; Στο 25% των 100 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα κράτη- μέλη καλούνται να δεσμεύσουν 25 δις, την ώρα που ψάχνουν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουν τη ρευστότητα τους!

Όσον αφορά στην προσδοκία (;) να αυξήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο τετραπλάσιο τη δύναμη πυρός της, δηλαδή να φτάσει στα 200 δις ευρώ, πρόκειται για ένα μάλλον χρονοβόρο στοίχημα, αν κρίνει κανείς από τους έως τώρα αργούς ρυθμούς διεκπεραίωσης φακέλων από την ΕτΕΠ.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ