Με το σταγονόμετρο η άντληση κεφαλαίων από τον «κουμπαρά»

Shutterstock

Όσο η κρίση βαθαίνει και “φουντώνει” η συζήτηση για το πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα προγράμματα- μαμούθ για τη διάσωση των οικονομιών, μοιραία και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μετρά και ξαναμετρά τις αντοχές του για την επόμενη ημέρα. Ήδη, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες, ο Χ. Σταϊκούρας προανήγγειλε την επέκταση των μέτρων στήριξης και το Μάιο, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι πριν καν βγει η οικονομία από την καραντίνα, απαιτούνται πάνω από 14 δισ ευρώ. Υπάρχουν;

Αυτό που τονίζουν από την οδό Νίκης είναι μπορούμε να φτάσουμε ως τον Ιούνιο χωρίς να αγγίξουμε το “μαξιλάρι”. Κάποιοι, από κεκτημένη ταχύτητα παρερμήνευσαν, όμως, τις δηλώσεις του Χ. Σταϊκούρα, πιστεύοντας ότι η πρώτη φάση της κρίσης θα αφήσει ανέγγιχτο τον “κουμπαρά” των περίπου 37 δισ ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβές, καθώς ήδη έχει γίνει περιορισμένη χρήση, περίπου 1 δισ ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών όταν αναφέρεται στο “μαξιλάρι”, αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα 15,7 δισ ευρώ, που αποτελούνται κατά βάση από την τελευταία δόση του ESM και κάποιες εκδόσεις ομολόγων. Αυτό, παραμένει άθικτο και στόχος είναι να παραμείνει άθικτο τους επόμενους μήνες. “Αν ξεπεράσουμε το καλοκαίρι, χωρίς να αγγίξουμε τα 15,7 δισ ευρώ, θα είναι τεράστια επιτυχία”, σημειώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αυτό το “μαξιλάρι” είναι η έσχατη λύση, κοινώς η τελευταία γραμμή άμυνας, που θα ενεργοποιηθεί εάν πάνε όλα στραβά, αν τα σενάρια επιπτώσεων του κορωνοϊού τείνουν στην χειρότερη εκδοχή. Σε αυτή την περίπτωση, η εκτίμηση ή μάλλον η βεβαιότητα είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μπλοκάρουν τη χρήση των 15,7 δισ ευρώ, τα οποία τυπικά είναι “κλειδωμένα” για την εξυπηρέτηση του Χρέους.

Ο “κουμπαράς” δεν είναι μόνο το “μαξιλάρι”. Είναι άλλα 20- 22 δισ ευρώ, ταμειακών διαθεσίμων, από νεώτερες εκδόσεις ομολόγων, από τα πλεονάσματα, από τις καταθέσεις φορέων του Δημοσίου. Αυτά τα διαθέσιμα θα αξιοποιηθούν αλλά με φειδώ και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί περίπου 1 δισ ευρώ από αυτά, για τις έως τώρα ανάγκες. Η προσδοκία είναι ότι σε αυτά τα διαθέσιμα θα έρθουν να προστεθούν κονδύλια από την Ευρώπη, τα οποία είναι αναγκαία για χρηματοδοτηθούν οι κλαδικές παρεμβάσεις σε Τουρισμό, ναυτιλία, ακτοπλοϊα, Ενέργεια, πρωτογενή τομέα, όπως επίσης για να ανασχεθεί το κύμα απολύσεων, που αναμένεται από το καλοκαίρι και μετά. Υπάρχει, βέβαια και το “όπλο” του QE.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο και στον ΟΔΔΗΧ σχεδιάζουν την επόμενη έκδοση ομολόγου, η οποία, εκτός δραματικού απροόπτου, θα πρέπει να αναμένεται εντός του επόμενου διμήνου, πριν δηλαδή αρχίσουν να βγαίνουν οι “μεγάλοι” στις αγοράς (Ιταλία, Ισπανία) κι αφού θα έχει αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στο εσωτερικό. Αυτό που σημειώνουν αρμόδιες πηγές είναι ότι αν και βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πώς θα εξελιχθούν, οι αγορές παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις που κάνει η Αθήνα, δηλαδή το πώς διαθέτει το χρήμα και το πώς σχεδιάζει την “επόμενη ημέρα”, ενώ θεωρείται ότι έχει εκτιμηθεί δεόντως το “μαξιλάρι” ασφαλείας που μένει ανέπαφο.

Αυτήν τη στιγμή το 10ετές “παίζει” γύρω στο 2%, ωστόσο εκτιμάται η ενεργοποίηση αγορών από την ΕΚΤ θα ρίξει το κόστος κατά τουλάχιστον 0,6 πόντους κι αυτό θα είναι το σήμα για την έξοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ