Φόβοι για νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω κορωνοϊού

Φώτο: Shutterstock

Έντονο προβληματισμό στις τράπεζες προκαλεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στελέχη του τραπεζικού κλάδου εκφράζουν ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση του Covid – 19, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μην επιβιώσουν πολλές από τις χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας περίπου 295.000 επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν σταματήσει να λειτουργούν είτε έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα, έχουν υποβάλει αίτηση μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ στους εργαζομένους που απασχολούν.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής δήλωσης εργοδοτών στο σύστημα παρατείνεται έως τις 10 Απριλίου, ενώ όπως όλα δείχνουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα επεκταθούν και το Μάιο.

Όπως μάλιστα αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εξασφαλίσει κεφάλαιο κίνησης μέσω δανείων τακτής λήξης εμφανίζονται απρόθυμες να πληρώσουν τους τόκους προκειμένου να ανανεώσουν το δανεισμό τους.

Η εξέλιξη αυτή μάλιστα προκαλεί έντονη αμηχανία στις τράπεζες, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει κανονικά να επιβαρυνθούν με τόκους υπερημερίας, καθώς ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση το μέτρο της πληρωμής των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων από τον κρατικό προϋπολογισμό για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η περίπτωση μεγάλης ξενοδοχειακής επιχείρησης η οποία δεν πλήρωσε 6.000 ευρώ για την εξόφληση τόκων που αφορούν σε δάνειο τακτής λήξης, παρά το γεγονός ότι διαθέτει υψηλά επίπεδα ρευστότητας.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο και με πελάτες τραπεζών οι οποίοι δεν πληρώνουν επιταγές που έληξαν τις προηγούμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι έως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με το μέτρο της αναστολής κατά 75 ημέρες των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών και συναλλαγματικών στις τράπεζες.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απηύθυνε έκκληση για τη διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών, καλώντας όσους έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους να το πράξουν.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το κρίσιμο έτος για τον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να είναι το 2021, δεδομένου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν σαφή εικόνα για τα δάνεια που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Όπως εξηγούν το τοπίο γύρω από τυχόν νέα κόκκινα δάνεια θα ξεκαθαρίσει στο τέλος του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου, κυρίως λόγω της αναστολής καταβολής των τόκων και των δόσεων κεφαλαίου επιχειρηματικών δανείων έως το τέλος Ιουνίου και Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, τα νέα κόκκινα δάνεια θα αποτυπωθούν στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σε κάθε περίπτωση το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού πραγματοποιείται σε μία αρνητική συγκυρία για τις τράπεζες, δεδομένου ότι τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό τους για σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ