Με παρέμβαση της Κομισιόν συνεχίζονται οι πτήσεις
Καταλυτική αποδείχθηκε η παρέμβαση των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναστολής των αεροπορικών δρομολογίων, το οποίο η κυβέρνηση εξέτασε πολύ σοβαρά στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην προσωρινή διακοπή των πτήσεων παρά το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ουσιαστικά ειλημμένη και το μόνο που απέμενε ήταν η ανακοίνωση του μέτρου από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν καθοριστικό, με την Κομισιόν να καλεί την Αθήνα να περιμένει τη λήψη συλλογικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες είναι πιθανό να δρομολογηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα θα προχωρούσε στη διακοπή των πτήσεων από και προς τη χώρα, μόλις λίγες ώρες μετά το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ στο οποίο αποφασίστηκε προς το παρόν να παραμείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος.
Τα κράτη μέλη εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής των αεροπορικών δρομολογίων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid – 19, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τον αριθμό των πτήσεων σημαντικά.
Εκτός από τη συνεννόηση με την Κομισιόν, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεχιστούν οι πτήσεις έπαιξε και η κατακόρυφη πτώση στο πτητικό έργο και την επιβατική κίνηση. Τα δρομολόγια έχουν περιοριστεί σε ποσοστό που κυμαίνεται σε περίπου 75%, ενώ η μείωση της κίνησης των επιβατών αγγίζει το 90%.
Είναι ενδεικτικό ότι η Aegean έχει προγραμματίσει μόλις 80 πτήσεις για σήμερα, την ώρα που την πρώτη Μαρτίου ο αντίστοιχος αριθμός δρομολογίων ήταν περίπου 300. Τα μοναδικά δρομολόγια στα οποία καταγράφεται ικανοποιητική πληρότητα είναι εκείνα που εκτελούνται από και προς το Λονδίνο.
Όπως μάλιστα αποκαλύπτουν πηγές της αγοράς, το μέτρο της αναστολής των πτήσεων εξωτερικού επρόκειτο να συνδυαστεί με την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού για τη διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων.
Το κλείσιμο των ξενοδοχείων αποτέλεσε σταθερό αίτημα των επαγγελματιών του τουρισμού το τελευταίο διάστημα, λόγω της σταθερής αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Πηγές από το ΣΕΤΕ αναφέρουν στο economistas ότι η αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων είναι επιβεβλημένη προκειμένου να μη συμβεί στην Ελλάδα ό,τι έγινε στις Κανάριες Νήσους.
Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί δεκάδες θετικά κρούσματα στον Covid – 19 τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να έχει επικρατήσει πανικός.
Παρά την έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου ιού, η ανησυχία των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου είναι εντονότατη σε ό,τι αφορά την επικείμενη περίοδο.
Πηγές από την ξενοδοχειακή αγορά με πολυετή εμπειρία εκτιμούν ότι ορισμένες από τις βασικές αγορές για την Ελλάδα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία που άργησαν να λάβουν μέτρα, θα φτάσουν στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού τον Μάιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική κίνηση.