Σχέδιο Νότιας Κορέας για να μείνουν ανοιχτά τα αεροδρόμια

Φωτο: Shutterstock

Το παράδειγμα της Νότιας Κορέας με τη διενέργεια ταχύτατων και μεγάλων σε αριθμό ελέγχων για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα αεροδρόμια της χώρας και πρωτίστως τα δύο διεθνή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εκτός από την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια της Ιταλίας και της Ισπανίας έως τις 29 Μαρτίου, υπάρχουν ήδη σχέδια για την προσωρινή μεταφορά των πύργων ελέγχου του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του «Μακεδονία» σε άλλο χώρο, σε περίπτωση που εργαζόμενοι νοσήσουν από τον Covid – 19.

Πρόκειται για σχέδια που έχουν εκπονηθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στο παρελθόν και τα οποία τίθενται σε εφαρμογή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν στις έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιούνται συνεχώς για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ήταν και η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων στα δύο αεροδρόμια για τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων.

Οι εταιρείες που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των αεροδρομίων θα προχωρήσουν στη σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να ελέγχονται ταχύτατα ύποπτα κρούσματα.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι εργαζόμενοι που θα εμφανίζουν συμπτώματα είτε θα ελέγχονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός των αεροδρομίων, είτε θα επιστρέφουν στις κατοικίες τους για να εξεταστούν εκεί.

Όπως άλλωστε προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου, ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσματα στο προσωπικό των αερολιμένων και της ΥΠΑ θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να μην χρειάζεται να μπει σε καραντίνα δύο εβδομάδων όλο το προσωπικό.

Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μάλιστα πραγματοποιήθηκε άσκηση τις τελευταίες ημέρες, με προσομοίωση σεναρίων τα οποία αφορούν στην ανίχνευση κρουσμάτων στο προσωπικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ