Τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι κατεδαφίσεις κτιρίων στο Ελληνικό

Eurokinissi

Μέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις των περίπου 850 κτιρίων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Μιλώντας στο economistas, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι στις 24 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού, για να γνωμοδοτήσει για τις κατεδαφίσεις κτιρίων τα οποία βρίσκονται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αμέσως μετά – ενδεχομένως ακόμα και την επόμενη ημέρα – θα συνεδριάσει και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), προκειμένου να εξετάσουν τα μέλη του εάν απαιτείται γνωμοδότηση για την κατεδάφιση κτιρίων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από κατασκευές που έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία.

To πιο εμβληματικό από τα συνολικά πέντε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το ΚΣΝΜ είναι το terminal του ανατολικού αεροσταθμού, το οποίο σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Eero Saarinen.

Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των δύο συμβουλίων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις μέσα σε περίπου μία εβδομάδα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η κ. Μενδώνη θα επικαλεστεί λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή των αποφάσεων με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι με εκείνη που προβλέπεται από τις διατάξεις του επιτελικού κράτους, η οποία μπορεί να έχει διάρκεια έως και 50 ημερών.

Έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Ελληνικό Α.Ε. θα καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού τους φακέλους με τις λεπτομέρειες για τα κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν από τα συνολικά 915 τα οποία βρίσκονται στο πρώην αεροδρόμιο.

Τις επόμενες ημέρες, θα λάβει χώρα η ίδια διαδικασία και για τα κτήρια για τα οποία απαιτείται γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το ΚΕΣΑ, στο οποίο προεδρεύει ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, πρέπει να γνωμοδοτήσει για τα κτίρια που κατασκευάστηκαν στο πρώην αεροδρόμιο πριν από το 1955.

Μετά την ολοκλήρωση των γνωμοδοτήσεων και την έκδοση των αποφάσεων από τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, την σκυτάλη θα πάρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα πρέπει να υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις για τις κατεδαφίσεις. Στο Ελληνικό θα κατεδαφιστούν περισσότερα από 850 κτίρια, δεδομένου ότι θα παραμείνουν στη θέση τους μόνο 58 που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και διατηρούμενα.

Τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες παρακολουθεί στενά η Lamda Development, η οποία έχει ζητήσει ενημέρωση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συνηθισμένη διαδικασία προκειμένου να έχει σαφή εικόνα ο επενδυτής για την ολοκλήρωση της οικονομικής συναλλαγής με τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development και την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ομολογιακή έκδοση διάρκειας επτά ετών και ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δρομολογήσει η εταιρεία. Το ομόλογο της Lamda Development, το οποίο θα απευθύνεται κυρίως σε Έλληνες ιδιώτες μικροεπενδυτές, θα συμπληρώσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει ήδη η εταιρεία για την ανάπτυξη των έργων της πρώτης πενταετίας της επένδυσης του Ελληνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ