Κοσμοσυρροή στη νέα ρύθμιση οφειλών!

Shutterstock

Μέσα σε ένα μισάωρο από την ενεργοποίηση της υποβλήθηκαν πάνω από 500 αιτήσεις, ενώ πριν κλείσει το πρώτο 24άωρο η πλατφόρμα της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών είχε δεχθεί πάνω από 13.500 αιτήσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι χιλιάδες οφειλέτες περίμεναν με το… δάκτυλο πάνω από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους.

Η δυνατότητα να «σπάσει» κανείς το χρέος του σε 2 χρόνια και μάλιστα με ελάχιστη δόση μόλις 30 ευρώ, είναι αναμφίβολα πολύ ισχυρό κίνητρο για τους μικρομεσαίους οφειλέτες, πόσο μάλλον όταν δεν υφίστανται εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Σημειωτέον ότι αυτήν τη στιγμή καταγράφονται περίπου 1,5 εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές από 500 ως 10.000 ευρώ που χρωστάνε συνολικά γύρω στα 3,6 δις ευρώ, ενώ άλλοι 264 χιλιάδες οφείλουν περί τα 7,3 δις ευρώ.

Το ότι δεν προβλέπονται κριτήρια δεν σημαίνει, όμως, ότι η ρύθμιση είναι… «μπάτε σκύλοι αλέστε». Οι οδηγίες που εστάλησαν από την ΑΑΔΕ στις εφορίες φωτίζουν τα… ψιλά γράμματα της ρύθμισης ή κατά άλλους τις παγίδες της:

• Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ πρέπει να προσκομίζονται στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία αλλά και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, δηλαδή η βιωσιμότητα της, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή(ορκωτοί ελεγκτές - λογιστές, λογιστές φοροτεχνικοί και κατέχοντες άδεια ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος)

• Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πέραν των παραπάνω προϋποθέσεων απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο αυτών. Ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει την αξία της προσφερόμενης διασφάλισης

• Και τι γίνεται με τους μικρούς οφειλέτες; Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το μηνιαίο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), μεταφορικά μέσα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του (πχ εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κλπ). Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ρύθμισης, με «ακτινογραφία» του οφειλέτη

• Μπαίνοντας κανείς στη ρύθμιση αναστέλλεται, μεν, η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών η ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), αλλά ΜΟΝΟ εφόσον η εκτέλεση αφορά στις συγκεκριμένες οφειλές

• Και τι γίνεται αν έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης; Η αναστολή ΔΕΝ ισχύει για τις κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί πριν την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, άρα αν έχει πάει κατασχετήριο στην τράπεζα, τα ποσά θα συνεχίζουν να δεσμεύονται παρά τη ρύθμιση. Το… παρήγορο είναι ότι αυτά τα ποσά θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά. Φυσικά αν ο οφειλέτης απωλέσει τη ρύθμιση, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Σημειωτέον ότι μια από τις αιτίες απώλειας της ρύθμισης είναι αν ο οφειλέτης έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής, νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών, χωρίς να είναι απολύτως σαφές περί τίνος πρόκειται. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΑΔΕ θα διενεργεί δειγματοληπτικά έλεγχο των στοιχείων που υποβάλλονται από τους φορολογούμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ