Der Standard: Η φτώχεια απειλεί τους Έλληνες της υπαίθρου

NEWSROOM
Der Standard: Η φτώχεια απειλεί τους Έλληνες της υπαίθρου
Φωτο: Eurokinissi

Σε ολλανδική έρευνα σχετικά με τη φτώχεια κυρίως στην ελληνική ύπαιθρο τα χρόνια της κρίσης αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard ενώ το δίκτυο NTV εστιάζει στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται σε έρευνα του Transnational Institut από το Άμστερνταμ, η οποία εστιάζει στη φτώχεια στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και πιο συγκεκριμένα στην ολοένα και πιο δύσκολη πρόσβαση σε βασικά είδη μεγάλου μέρους κυρίως του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού.

"Αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς. Με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα παλεύει εδώ και χρόνια να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μέτρα που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές στη χώρα, η οποία από το 2008 με δυσκολία στέκεται στα πόδια της. Αυτό είχε σαρωτικές συνέπειες, όπως καταδεικνύει η έρευνα του TNI (…). Κατά συνέπεια η φτώχεια στην ύπαιθρο είναι τόσο υψηλή, που δεν εξασφαλίζεται πλέον η επαρκής πρόσβαση του πληθυσμού σε τρόφιμα. Τρόφιμα υπάρχουν μεν, ωστόσο είναι συχνά εισαγόμενα και άρα ακριβότερα για πολλούς καταναλωτές."

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, περίπου το 40% του αγροτικού πληθυσμού απειλείται από την φτώχεια. Όπως αναφέρει η μελέτη, η παροχή και πρόσβαση σε τρόφιμα έχει επιδεινωθεί ενώ η αιτία έγκειται στα μέτρα λιτότητας. Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει: "Όλα αυτά σημαίνουν για ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαντική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.To ποσοστό των νοικοκυριών, το οποίο δεν μπορεί να έχει κάθε δεύτερη μέρα κρέας ή ψάρι στο μενού διπλασιάστηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης φτάνοντας το 14%, εκτιμά η μελέτη. Επίσης δεν μπορούν πλέον όλες οι οικογένειες με παιδιά να εξασφαλίσουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: Ο αριθμός των νοικοκυριών με παιδιά που σε ημερήσια βάση δεν συμπεριλαμβάνουν στο οικογενειακό τραπέζι τροφές με πρωτεΐνες διπλασιάστηκε αγγίζοντας το 9% του πληθυσμού. Η ίδια έρευνα αναφέρει επίσης ότι στις αγροτικές περιοχές η ανεργία εκτινάχθηκε μέσα σε δέκα χρόνια από το 7% στο 25%, ενώ μόνο μεταξύ 2008 και 2013 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ύπαιθρο μειώθηκε σχεδόν στο ένα τέταρτο. Η επισιτιστική ανασφάλεια έτσι κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε από το 7% που κυμαινόταν το 2008 στο 14% το 2016".

Θα χρειαστεί η Αθήνα ξανά χρήματα από την ΕΕ για τις τράπεζες;

Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV εστιάζει στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα νέα σχέδια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. "Τρεις φορές μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έπρεπε να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά ακόμη δεν έχουν εξυγιανθεί. Η Αθήνα θέλει αυτή τη φορά να εμποδίσει την κατάρρευση με τη δημιουργία μιας bad bank. Kάτι τέτοιο όμως φαίνεται δύσκολο χωρίς χρήματα από τις Βρυξέλλες" αναφέρει το NTV. Ακόμη επισημαίνει τις μεγάλες προσπάθειες διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, από τις οποίες το ελληνικό κράτος άντλησε 50 δις ευρώ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ωστσόσο "παρόλα αυτά ακόμη πάνω από τα μισά τραπεζικά δάνεια εξακολουθούν να είναι προβληματικά. Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί χρήματα δύσκολα μπορούν να τα αποπληρώσουν (…) Πουθενά αλλού στην ΕΕ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση".

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ εστιάζει στα σχέδια που εξετάζονται στην Ελλάδα για τη διάσωση των τραπεζών. Τα δύο πρώτα σενάρια προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών και σχετίζονται με τη σύσταση μιας bad bank (κακής τράπεζας) ειδικού σκοπού, η οποία θα μπορεί να αναλαμβάνει και να διασφαλίζει στο μέλλον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεταβιβάζονται σε αυτήν από τις επιμέρους τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ένα τρίτο σενάριο αναφορικά με τη διαχείριση των επισφαλών δανείων θα μπορούσε – σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται και το NTV- θα μπορούσε να στηριχθεί σε ένα μοντέλο τραπεζικής διάσωσης σαν αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο. Το NTV εκτιμά πάντως ότι "είτε έτσι είτε αλλιώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη διάσωση των τραπεζών. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές και ανάπτυξη. Στο μεταξύ αυξάνεται και η πίεση της ΕΚΤ (…) Oι αποσβέσεις, η αναδιάρθρωση και η πώληση επισφαλών δανείων εξαντλούν ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. (…) Είναι πιθανό οι ελληνικές τράπεζες αλλά και το ελληνικό κράτος να μη μπορούν να αντεπεξέλθουν στη διάσωση των τραπεζών με τις δικές τους δυνάμεις. (…) H Eλλάδα και η Ευρώπη δεν θα έχουν άλλη επιλογή. Μια πρόγευση για το τι άλλο μπορεί να συμβεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές (σσ.: αν δεν ληφθούν από κοινού νέα μέτρα) μπορεί να πάρει κανείς ήδη από τις τιμές των μετοχών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του φέτος ενώ οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών καταγράφουν απώλειες κατά μέσο όρο πάνω από 30%. Η διάσωση είναι επιτακτική".

Πηγή: Deutsche Welle

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ