«Καμπανάκι» του ΕΕΑ για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς
Την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε λήψη μέτρων, τόσο για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και για την προστασία των δανειοληπτών που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο», διετύπωσε σχετικά με το καθεστώς πλειστηριασμών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
«Από την Πρωτομαγιά αλλάζουν όλα καθώς παύουν να ισχύουν όλες οι "ασπίδες" προστασίας έναντι των πλειστηριασμών, ακόμα και για την πρώτη κατοικία. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ακούμε με μεγάλη προσοχή τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, των τραπεζών ακόμα και των funds, ότι στην Ελλάδα δεν θα βιώσουμε καταστάσεις ανάλογες με αυτές στην Ισπανία, όπου κύμα πλειστηριασμών κι εξώσεων σάρωσαν τα νοικοκυριά», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου και συνεχίζει:
«Ως Επιμελητήριο, που αφουγκραζόμαστε την αγωνία των μικρομεσαίων και των οικογενειών τους, θεωρούμε αυτονόητο και μη διαπραγματεύσιμο, ότι οι αδύναμοι θα συνεχίσουν να προστατεύονται. Πληροφορούμαστε ότι τα συναρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν ένα δίχτυ προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο θα εστιάζει στην εισοδηματική ενίσχυση όσων χάνουν το σπίτι τους, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης τους. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό δεν αρκεί και ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Πριν χτυπάει το "σφυρί", πριν οι πιστωτές ζητάνε την πτώχευση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει απλώς να εξαντλούνται τα περιθώρια εξωδικαστικής ρύθμισης, αλλά να διασφαλίζεται ότι τράπεζες και funds θα τηρούν αυστηρά τους Κανόνες Δεοντολογίας, προσφέροντας πραγματικές, συνεπώς βιώσιμες ρυθμίσεις. Με αυτήν τη λογική, προτείνουμε κι επιμένουμε ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου τους με τους ίδιους ακριβώς όρους που θα το αγοράσει κάποιο fund, έτσι ώστε να μην βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νομοτεχνικά ζητήματα για την υιοθέτηση αυτής της πρότασης, γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι είναι αρνητικοί, ωστόσο πιστεύουμε ως Επιμελητήριο ότι η επίσημη Πολιτεία πρέπει κατ' αρχήν να προστατεύει τους πολίτες και να εγγυάται τους ίσους όρους του "παιχνιδιού".
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 45.000 δανειολήπτες προτίμησαν να ρυθμίσουν απευθείας με τις τράπεζες τα δάνεια τους, με βιώσιμους όρους. Στοιχεία που παρέχουν, επίσης, οι διαχειριστές απαιτήσεων- εκπροσωπώντας επί της ουσίας τα funds που αγόρασαν αυτά τα "κόκκινα" δάνεια- δείχνουν ότι παρέχονται "κουρέματα", που καθιστούν δυνατή την αποπληρωμή αυτών των δανείων. Σημειώνουμε, όμως, ότι εν όψει ενεργοποίησης του "Ηρακλή" και του μπαράζ τιτλοποιήσεων "κόκκινων" δανείων 30- 35 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τράπεζες και funds θα συνεχίσουν να παράσχουν βιώσιμες ρυθμίσεις κι ότι τα σημερινά δείγματα γραφής δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις ή στάχτη στα μάτια.
Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η αγορά, άρα και η οικονομία, δεν μπορούν να αναπνεύσουν κάτω από αυτό το "βουνό" των "κόκκινων" δανείων, που ξεπερνάνε τα 70 δισ. ευρώ. Ακόμα κι αν ο "Ηρακλής" σημειώσει απόλυτη επιτυχία, το ποσοστό των προβληματικών δανείων θα είναι διπλάσιο σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο! Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση των συναρμόδιων υπουργείων να εντοπίσουν τους χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές, που συνεχίζουν να "κρύβονται" στους δαιδάλους του νόμου Κατσέλη ή ακόμα και στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με βιώσιμες επιχειρήσεις, που πασχίζουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να ξεφύγουν από το τέλμα της κρίσης.
Όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν συνυπολογίσουμε ότι ακόμα περιμένουμε την ανάκαμψη της αγοράς. Μπορεί να ακούμε πολλά για βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όμως επί της ουσίας δεν έχει γίνει το παραμικρό. Αντίθετα, ο εμπορικός κόσμος διαπιστώνει μείωση του τζίρου του και όπως λένε πολλοί καταστηματάρχες, ο φετινός Ιανουάριος μπορεί να χαρακτηριστεί «μαύρος» εξαιτίας αυτής της πτώσης.
Η κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε λήψη μέτρων, τόσο για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και για την προστασία των δανειοληπτών που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.
Η Πρωτομαγιά δεν είναι μακριά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι άπαντες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η οικονομική και κοινωνική κρίση πρέπει να μείνει οριστικά πίσω και να μην ανακυκλωθεί...».