Επιτέλους! Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 δόσεις

Shutterstock

Πρεμιέρα κάνει αύριο- εκτός απροόπτου- η πλατφόρμα για τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών, που θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα να «απλώσουν» χρέη προς την εφορία σε ορίζοντα 2 ετών.

Η ενεργοποίηση της πολυαναμενόμενης ρύθμισης προσδοκάται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να περιοριστεί το stock των περίπου 84 δις ευρώ, που είναι τα «πραγματικά» χρέη, δηλαδή τα χρέη που θεωρητικά μπορούν να εισπραχθούν. Ήδη, από τη λειτουργία των 120 δόσεων το υπουργείο Οικονομικών είδε να ρυθμίζονται περί τα 6,5 δις ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και η προσδοκία είναι ότι το «πάντρεμα» με τις 24- 48 δόσεις, θα διευκολύνει τους φορολογούμενους να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις και θα ανακόψει το ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών.

Ο διπλός στρατηγικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι φιλόδοξος, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί:
1. σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης του συνολικού πραγματικού ληξιπρόθεσμου χρέους που συσσωρεύεται κατ’ έτος στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης, με προοπτική τη σταθεροποίησή του (μηδενική μεταβολή) το 2020 σε σχέση με το 2019
2. αύξηση του ποσοστού εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων, βάσει δηλώσεων, κατά 10% σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2016, δηλαδή κοντά στο 90%

Το «κλείσιμο» του 2019 επέτρεψε κάποια χαμόγελα αισιοδοξίας, καθώς τα νέα ληξιπρόθεσμα της περιόδου 1/12/2018-30/11/2019 ανήλθαν σε 8 δις ευρώ, δηλαδή 2,9 δις ευρώ χαμηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι όσο δεν περιορίζονται τα φορολογικά βάρη και δεν ενισχύονται τα πραγματικά εισοδήματα, η μάχη των ληξιπρόθεσμων δύσκολα μπορεί να κερδηθεί.


Η νέα πάγια ρύθμιση έχει αναμφίβολα βελτιωμένα σημεία, σε σχέση με την προϊσχύουσα και σίγουρα σε σχέση με αυτά που ζητούσαν οι δανειστές, όπως π.χ. να προβλεφθούν πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, για να μπορέσει να ρυθμίσει κανείς τα χρέη του ως και σε 24 δόσεις δεν μπαίνει κανένας περιορισμός εισοδήματος, παρά μόνο ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Για τον σκοπό αυτό ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει με υπεύθυνη δήλωση να δηλώνει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του. Εάν πάλι επιθυμεί τη ρύθμιση σε 48 δόσεις (ισχύει για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις π.χ. φόρο κληρονομιάς), τότε ο αριθμός των δόσεων είναι σε συνάρτηση με το εισόδημα και ειδικούς συντελεστές ίδιους ακριβώς με αυτούς που ίσχυσαν στις 120 δόσεις.

Ποιες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση; Κατ’ αρχάς, όσες ήταν αρρύθμιστες την 1η Νοεμβρίου του 2019. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή άνοιξε κι ένα… παραθυράκι. Όπως ορίζει η σχετική Απόφαση, όσες οφειλές ήταν αρρύθμιστες την 1η Νοεμβρίου και μπήκαν στη 12άρα (την προηγούμενη πάγια) ως τις 26 Φεβρουαρίου, μπορούν να μεταφερθούν εφεξής στην 24άρα ρύθμιση. Αυτή είναι και η μοναδική περίπτωση, όπου επιτρέπεται η μεταπήδηση στη νέα πάγια ρύθμιση.

Η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ, ενώ δίνεται και… δεύτερη ευκαιρία σε όσους χάσουν τη ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή, για την εκ νέου υπαγωγή απαιτείται ως πρώτη δόση της ρύθμισης η προκαταβολή ποσού διπλάσιου της μηνιαίας δόσης της δεύτερης ρύθμισης.

Η ρύθμιση έχει και… δώρο για τους συνεπείς. Μετά την εξόφληση της τελευταίας δόσης, επιστρέφεται ποσό, που ισούται με το 25% των τόκων, που έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής. Το προς επιστροφή ποσό δεν παρακρατείται, δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το Δημόσιο ή τρίτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ