Τι «κρύβει» το μεγάλο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και την αναζήτηση ευκαιριών από θεσμικούς επενδυτές στην ενέργεια, επιβεβαιώνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εννέα επενδυτικά σχήματα για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Το έντονο ενδιαφέρον ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, με τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών να κάνουν λόγο για συμμετοχή περίπου 10 ενδιαφερόμενων στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Η προσέλκυση σοβαρού ενδιαφέροντος έφερε χαμόγελα στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, με πηγές της αγοράς να αποδίδουν τη θετική αυτή εξέλιξη στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα και την στροφή παραδοσιακών επενδυτών στον κλάδο της ενέργειας τα τελευταία έτη.

Οι ίδιες πηγές θυμίζουν την περίπτωση του άγονου διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2013 – στο αποκορύφωμα της κρίσης – για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΠΑ.

Πολλά έχουν αλλάξει από το 2013, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός επενδυτών ομολόγων έχει στρέψει την προσοχή του στην ενέργεια, κυρίως λόγω των αρνητικών τραπεζικών επιτοκίων.

Οι επενδύσεις στην ενέργεια, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τα αιολικά έργα, προσφέρουν υψηλές αποδόσεις που μπορούν να αγγίξουν ακόμα και το 10%.

Ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος που προσελκύει η ενέργεια είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των εννέα σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, μόλις τρία δραστηριοποιούνται αμιγώς στην αγορά ενέργειας, με τους υπόλοιπους να διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως υποδομές, ακίνητη περιουσία και τηλεπικοινωνίες.

Τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και την αντίστοιχη διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα ακολουθήσει παρακολουθούν στενά και οι τράπεζες, οι οποίες θα ενδιαφερθούν να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης που θα προκύψουν.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, την σκυτάλη παίρνουν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αξιολογήσουν εάν οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη δεύτερη φάση που αφορά στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Εκτός από την τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, για να συνεχίσουν στο διαγωνισμό τα υποψήφια σχήματα , οι μέτοχοί τους πρέπει να έχουν κατά μέσο όρο ίδια κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 350 εκατομμυρίων ευρώ για τις χρήσεις των τριών τελευταίων οικονομικών ετών.

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, το σύνολο των ενεργών, διαθέσιμων και επενδεδυμένων κεφαλαίων πρέπει να ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ κατ’ ελάχιστο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα υποψήφια σχήματα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ότι διαθέτουν εμπειρία επιχειρηματικής δραστηριότητας στους κλάδους πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή ηλεκτρισμού.

Η διαδικασία αξιολόγησης αναμένεται να διαρκέσει μερικούς μήνες και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν για τη δεύτερη φάση θα αποκτήσουν πρόσβαση στο virtual data room (VDR) το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία της εταιρείας.

Οι εκτιμήσεις για το τίμημα του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών κάνουν λόγο για ποσό που ενδέχεται να υπερβεί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι η αποτίμηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) για το 35% των μετοχών της εταιρείας που κατέχει κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ