Θετικά μηνύματα από το Γραφείο Προϋπολογισμού αλλά…

Shutterstock

Την… ευημερία των δεικτών, επιβεβαιώνει η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παρά ταύτα εκφράζει προβληματισμούς για το κατά πόσο το νέο σύστημα εισφορών «κουμπώνει» με το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Σύμφωνα με το ΓΠΚ, οι ρυθμοί μεγέθυνσης του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2019 υπερβαίνουν το 2% υποδηλώνοντας επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας με ενισχυμένο τον ρόλο των εξαγωγών, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ισορροπημένο, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, η απασχόληση αυξάνεται και ο πληθωρισμός ανακάμπτει. Επιπλέον, οι βραχυχρόνιοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας καθώς και οι δείκτες προσδοκιών και οικονομικού κλίματος συνεχίζουν να κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Συμπέρασμα; Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα από το εξωτερικό περιβάλλον και την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Θετικά είναι τα μηνύματα κι από το δημοσιονομικό πεδίο, καθώς το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα του 2018. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι παρά τις έκτακτες μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή επιχειρήσεων), το έκτακτο μέρισμα και τις έκτακτες πληρωμές (ΥΚΩ κ.λ.π.), το περσινό πλεόνασμα φαίνεται ότι θα «κάτσει» πολύ πάνω από το 3,7%. Αν και το όποιο περίσσευμα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί φέτος, καθώς ήδη πέφτει στην… άβυσσο του Χρέους, αναμφίβολα δημιουργεί προσδοκίες ότι οι κωδικοί που υπεραπέδωσαν πέρσι θα έχουν την ίδια ή και καλλίτερη συμπεριφορά φέτος, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κι άλλων φόρων.

Το ΓΠΚ βάζει στο τραπέζι, πάντως, ένα σοβαρό προβληματισμό για τη δομή του νέου Ασφαλιστικού και ειδικά για την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, με τη θέσπιση έξι κατηγοριών εισφορών από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ελεύθερα ο ασφαλισμένος. Κατά το ΓΠΚ, πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά του καθεστώτος που τροποποίησε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου 4387/2016, στα πλαίσια εξορθολογισμού του συστήματος και ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων, αυτοαπασχολούμενων ή μισθωτών.

Η ακύρωση αυτής της μεταρρύθμισης επανεισάγει την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που θεωρείται μια από τις βασικές αιτίες των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών αυτοαπασχόλησης (χωρίς προσωπικό) που καταγράφει διαχρονικά η χώρα μας (22% έναντι 9% στην Ευρωζώνη) με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική παραγωγικότητα και στα δημόσια έσοδα. Τουτέστιν, κατά το ΓΠΚ η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα και η ευνοϊκότερη μεταχείριση των επαγγελματιών έναντι των μισθωτών ενισχύει το παραδοσιακό μοντέλο της οικονομίας και όχι το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ειδική αναφορά κάνει το ΓΠΚ και στο θέμα του κατώτατου μισθού, «πατώντας»στη μείωση του δείκτη μισθολογικού κόστους (-1,2%) σε ετήσια βάση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, ανακόπτοντας μια περίοδο εφτά τριμήνων συνεχούς αύξησης. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη της περιορισμένης επίδρασης της αύξησης του κατώτατου μισθού (από τον Ιανουάριο 2019) στους υπόλοιπους μισθούς της οικονομίας (spillover) και σε συνδυασμό με τη διατήρηση της αυξητικής τάσης στην απασχόληση, δεν επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιδράσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού. Κατά το ΓΠΚ, αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

ΣΧΕΤΙΚΑ