Τον Μάρτιο ανακοινώσεις για deal στα Εμιράτα!
Κάτι τέτοιες συναντήσεις στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν ήταν στη λογική του… “to know us better”, κοινώς πολλές φανφάρες, πολλές υποσχέσεις αλλά από ουσία ελάχιστα πράγματα. Αυτήν τη φορά φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, οι Άραβες ήρθαν πανέτοιμοι για big business.
«Το ενδιαφέρον είναι έντονο, είναι υπαρκτό και θα εκδηλωθεί εμπράκτως λίαν συντόμως» σημειώνουν πηγές, που βρέθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Hilton, όπου η πολυπληθής αντιπροσωπεία, η οποία συνόδευε τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με υπουργούς και στελέχη της ελληνικής πλευράς. «Το γεγονός ότι ανταπέδωσαν την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού μέσα σε μόλις 20 ημέρες και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο, αν μη τι άλλο μαρτυρά το ενδιαφέρον τους» παρατηρούν οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν ότι πέρα από τις συζητήσεις διερευνητικού χαρακτήρα γύρω από το σχεδιασμό της κυβέρνησης, μπήκαν στο τραπέζι ώριμα projects, αφού οι Άραβες ήρθαν καλά προετοιμασμένοι. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στα Εμιράτα ελληνική ομάδα τεχνοκρατών από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προετοιμάσει το χθεσινό Forum.
Τα πεδία που δείχνουν να τους ενδιαφέρουν περισσότερο είναι ο Τουρισμός, οι Υποδομές, η Ενέργεια, το Real Estate. «Είναι όντως ανυπόμονοι», επιβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, αναγνωρίζοντας ότι διαχρονικά οι Άραβες επιδιώκουν διαδικασίες fast track, που πολλές φορές δεν «κουμπώνουν» με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όχι, όμως, αυτή τη φορά. «Έχουν μακρά εμπειρία και ξέρουν πολύ καλά ότι βρίσκονται στην Ευρώπη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις διαδικασίες που συνοδεύουν τις επενδύσεις», λένε οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι από τις συζητήσεις προέκυψε πως τα ΗΑΕ θέλουν:
• Να μπουν γερά στο παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων
• Να συμμετάσχουν σε υφιστάμενα projects
• Να κάνουν συνέργειες ή και εξαγορές
Ενδεικτικό του έντονου ενδιαφέροντος είναι ότι τα κρατικά funds των Εμιράτων εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο. Ποια είναι αυτά τα funds; Κατ’ αρχάς, το Abu Dhabi Fund for Development, το οποίο προωθεί και χρηματοδοτεί projects σχετικά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ηλιακά, υδροηλεκτρικά, ανεμογεννήτριες, βιομάζα). Το Fund δεν είναι ξένο στη γειτονιά μας, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι έχει ήδη ρίξει πάνω από 330 εκατ. Δολάρια σε έργα στην Τουρκία, στην Αλβανία, στο Μαυροβούνιο, στη Μάλτα.
Το Abu Dhabi Investment Authority διαχειρίζεται τα αποθέματα πετρελαίου των Εμιράτων και είναι ενδεικτικό ότι έχει ενεργητικό που υπολογίζεται σε 875 δισ δολάρια, με αύξηση περίπου 10% ετησίως. Το Fund επενδύει παγκοσμίως σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, σε Υποδομές και στο Real Estate.
Η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να «τρέξει» για να αξιοποιήσει το momentum και ήδη τα υπουργεία, που συμμετείχαν στις διμερείς επαφές, θα πρέπει να παραδώσουν άμεσα Action Plans. Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, στο τέλος Μαρτίου μια νέα ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Άδωνι Γεωργιάδη, θα επισκεφθεί τα Εμιράτα και αναμένονται ανακοινώσεις για τις πρώτες διμερείς συνεργασίες.